Sayfalar

29 Temmuz 2013 Pazartesi

FISTIKLI İRMİK HELVASI

Fıstıklı irmik helvası tarifi
İrmik helvası tarifi
İrmik helvası nasıl yapılır
Fıstıklı irmik helvası nasıl yapılır 


Fıstıklı irmik helvasını geçen gün yeğenim için yaptım. Biz "Acele Bacı" diye bir şey biliriz, belki bileniniz vardır. Eğer çok mühim bir dileğimizin çabucak olmasınıistiyorsak, Cuma günleri cuma ile sala arası irmik helvası kavurur ve beraberinde Yasin-i Şerif okuruz. AceleBacı'ya, dileğimizin gerçekleşmesi durumunda tekrar irmik helvası adarız. Ve eğer dileğimiz gerçekleşirse, enyakın cuma gününde yine aynı şekilde irmik helvamızı yaparız. İnanç işte, annemden öğrenmişiz zamanında. Zaten dileklerimizi Allah'a iletiyoruz dualarımızla ama bir de böyle bir vesile yaratılıyor demek ki. Neyse, sonuçta kötü bir şey yapmıyoruz nasılsa. Bahaneyle ağzımız tatlanıyor:)  

Geçen haftalarda, Haziran'da yeni doğan yeğenimi görmeye İstanbul'a gittiğimde yaptık yine Acele Bacı. Yeğenimin bir dileği vardı aklını çok kurcalayan. O gün tesadüfen Cuma olunca "haydi yapalım" deyiverdik. Pek iyi etmişiz. Kardeşim bebek emziriyor nasılsa, ona da süt olur inşallah dedik. Hepimiz afiyetle yedik. Size de afiyet olsun..


Malzemeler:
**************************

*1 su bardağı irmik
*100 gr. tereyağı / margarin / veya yarım su bardağı çiçek yağı
*Yarım su bardağı dolmalık fıstık (çam fıstığı)


Şerbeti için:
------------------------------
*2 su bardağı su veya 1 su + 1 süt karışımı
*1 su bardağı toz şeker


Yapılışı:
********************
*Öncelikle şerbetinizi yapın. Bunun için tüm şerbet malzemenizi bir kaba alın. Pişirmeden ve karıştıra karıştıra şekeri eritin.
*Yağı tencereye alıp ısıtın.
*İçine fıstıkları atın, karıştırarak biraz renklenmelerini sağlayın.
*Fıstıkları çok kızartmadan irmiği de katıp karıştırmaya devam edin. Bu süre biraz yavaş geçer, çünkü yakmamak için altını biraz kısmanız ve bu nedenle biraz sabırlı olmanız gerekir.
*Devamlı karıştırarak irmiklerin renk almasını bekleyin.
*İrmikler yandaki gibi yeterince kızardığında şerbeti çok minik minik ve dikkatle dökmeye başlayın çünkü ilk başta irmik çok kızgın olduğundan şerbetle buluşma biraz sıçramalı olacaktır. Sıçrama faslı bittiğinde şerbetin tamamını döküp altını iyice kısın.
*Bir süre sonra şerbeti çeken helva, bildiğiniz görüntüsüne kavuşacaktır. Altını kapatın ve üzerine temiz biz bez örterek bir süre demlendirin. 
*İyice karıştırıp havalandırın ve bir kalıp yardımıyla tabağa ters çevirerek dilediğinizce süsleyin. 








               


18 yorum:

  1. Annelerimizden öğrendik bizde yaparız Serapcım. Helva çok güzel görünüyor, inşallah dileğiniz olur..

    YanıtlaSil
  2. tüm dilek ve dualarınız kabul olması dileğimle.:)
    çok güzel görünüyor helvanız serap ablacım.
    elleriize sağlıkk
    bebişe de sağlıklı ömürler dilerim.
    sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Serap ablacim, hem helvalarimiz hrm dileklerimiz oişti olmuş :) allah gönüllerimize gore verdi. Ellerinize saglik. Selamlar.

    YanıtlaSil
  4. Serapcım hiç duymadım ama bir cuma yapmak isterim. İrmik helvasını severim. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. İyi bilirim acele bacıyı:)
    Rabbim dileğini kabul etsin inşallah..
    Afiyetle olsun ablacım:)

    YanıtlaSil
  6. Canım allah kabul etsin..Benimde en çok yaptığım adaktır..sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Ahhhh evet evet ben biliyorum burada komşularım yapıyordu bir ara aceleci bacı diye hatta bir keresinde bende bulunup helva yemiştim.Canımm ellerine sağlık nefis irmik helvandan olsa da yesem çok güzel görünüyor ,sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Macidecim, sağol canım.. Yeğenimin de benim de dileğimiz oldu şükür:)) En kısa zamanda bacıya teşekkür edeceğiz:))

      Sil
  8. Aceleci bacıyı ben de biliyorum
    yaparken yasin okuyoruz ve helvayı dağıtmıyorum kim gelirse ikram ediyoruz genelde de kısmetlisi çok oluyor hiç beklemedin kişi çıkıp kısmetine geliyor..
    Canım ellerinize sağlık Allah kabul eetsin ne dileğiniz varsa gerçekleşsin...
    Rabbim bebişede uzun ömür sağlık versin anasına babasına bağışlasın hayırlı uğurlu olsun....

    YanıtlaSil
  9. Helva nefis görünüyor, bu acele bacıyı ben de mi yapsam :-)

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?