Mantar konservesi nasıl yapılır
Konserveler
Konserve yapımı
Mantar konservesi, mantar her daim bulunabiliyorken, niye yapılırki? diye sorabilirsiniz belki. Pazarda mantarları satan gençle de konserve muhabbetine girince "abla, geçen gün bir hanım daha konserve yapmak için aldı; neden konserve yapıyorsunuz ki, her mevsim mantar var?" diye sorunca şöyle bir düşündüm "haklı olabilir mi acaba?" diye. Haklı olabilir belki ama market sokağınızın başında bile olsa, hani şöyle "hadi.." deyince elinizin altında bulunması iyi olmaz mı? Olur ya; aniden pizza yapmaya, tavuk yemeğine koymaya veya bir et yemeğinin yanına garnitür olarak servis etmeye karar verdiğinizde çıkıp almak yerine, evde olanı kullanıvermek ne kadar pratik olur bir düşünsenize.. Bir de 2.ci İzmirli Yemek Bloğu Yazarları Toplantısına katılan arkadaşlarım artık gayet iyi biliyor ki ben "biraz" şehir merkezine uzakta yaşıyorum ve canım her istediğinde burnumun dibinde manav-market bulma imkanım maalesef yok, yani stok şart:))
Geçen gün eşim konserve yapımına merak salıp internette araştırırken sevgili Tülin'in SİHİRLİ TATLAR bloğunda bu tarife (orijinali için tık ) rastlamış, "biz de yapabiliriz" dedi. Aldım ve hemen uyguladık, gerçekten de çok başarılı oldu. Herşeye rağmen "elimin altında bulunsun" diyenlerdenseniz, buyrun afiyet olsun..
Malzemeler:
****************
*1 kg. mantar
*2 adet limonun suyu
*1 çorba kaşığı tuz
Yapılışı:
*****************
*Mantarları yıkayın ve içine limon suyuyla tuzu eklediğiniz tencereye koyun.
*Kaynadıktan sonra 5 dakika daha ocakta tuttuğunuz mantarları kevgirle alıp "kapağını yenilediğiniz" kavanozlarınıza doldurun.
*Üzerlerine kaynatma işlemini yaptığınız limonlu-tuzlu sudan doldurarak kapaklarını sıkıca kapatın.
*Kavanozları açık renkli bir mutfak bezine veya kağıt havlunun üzerine ters çevirerek koyun ve tamamen soğuyana kadar bekletin.
*Hiç sızıntı olmamışsa ve kapağı hafifçe açmaya çalıştığınızda zorlanıyorsa konserveniz olmuş demektir.
*Kullanana kadar buzdolabında bekletin. Açtıktan sonra da tamamını tüketmeye çalışın..
Hemen deneyeceğim ,mantarı çok severim canım,teşekkürler,sevgilerimle...
YanıtlaSilsaplarını da koydun değil mi? el altında olması elbetteki çok iyi olur,sevgiyle afiyetle tüketin:)
YanıtlaSilellerine sağlık canım. gerçekten de senin stoklaman lazım sevdiğin herşeyi hadi dedinmi en yakın yer bile uzak.
YanıtlaSilafiyetle tüketmek nasip olsun sevgiler canım
Denemek isterim, evimde mantarın kullanabileceğim farklı bir şekli de olsun. Ellerine sağlık arkadaşım paylaşımın için teşekkürler..
YanıtlaSilçoook güzel her an yemeye hazır
YanıtlaSilellerine sağlık
:)
Sevgili Siyah Kuğu; umarım dener ve beğenirsin canım..
YanıtlaSilFeriha ablacım; aynen öyle, benim elimin altında bulunması gerekiyor:)
Haticecim; en iyi bilenlerdensin canım, sağol..
Nilgüncüm; tereciye tere satmanın alemi yok, sen eminim ki çok daha güzelini yaparsın:)
Sevgili Bir Kase Lezzet; çok sağol canım..
Ev yapımı konsrve hakikaten çok güzel oluyor. Ben de yazın bamya ve taze fasülye yapmıştım. Hala yiyoruz. Ama dikkat etmek gerekir. Riskleri de var. Elinize sağlık.
YanıtlaSilİlhan Bey; güvenlik konusu önemli gerçekten. Sıfır kapak kullanma, ters çevirip soğuyana kadar bekleme ve sızıntı yapmadığından emin olma zaten güvenlik amaçlı yapılıyor. Bir de kültür mantarı kullanınca olabilecek bütün riskler elimine edilmiş oluyor zaten. Uyarınız için teşekkürler..
YanıtlaSilEllerinizi sağlık mantarın pismisinide çiğ olarak yemesini severim konservesi yaptıktan sonra buzdolabında saklayın yazmisiniz farklı biryerdede saklanabilinirmi kiler gibi lezzetli somunlar
YanıtlaSilÇiğdem Hanımcım; öncelikle mesajınızı geç gördüğüm için özür dilerim :( Ben hiç dışarıda saklamaya cesaret edemedim. Belki kışın olabilir ama yaz aylarında riskli diye düşünüyorum.. konserve bile olsa. Teşekkürler..
Sil