Sayfalar

25 Kasım 2011 Cuma

GİRİT KABAĞI DOLMASI

Girit kabağı dolması tarifi 
Top kabak dolması tarifi 
Kıymalı Girit kabağı dolması 


Uzun zamandır yazmayı planlayıp da, bilgisayarımın gidip-gelmeleri esnasında fotoğrafını kaybettiğimden yazamadığım pek sevgili top kabak dolmamı bugün nihayet yapabildim ve nihayet yazabiliyorum. Ben kıymalı yaptım, bu nedenle de içine çok az bulgur koydum. Zeytinyağlısı da -sevenleri için- gayet lezzetli oluyor, lakin pirinç veya bulguru bu durumda daha fazla kullanmanız gerekir, belirtmeden geçmeyeyim. 'Bugün ne pişirsem?'cilere belki bir faydası dokunur hem de..Afiyet olsun.. 

Malzemeler:
**************************

*6 adet top kabak
*1 adet kuru soğan 
*200 gr. kadar kıyma
*Yarım demet dereotu
*1 adet soğan
*2 adet domates (veya yazdan hazırlanmış bir küçük kase konkase domates) 
*1 tatlı kaşığı biber salçası 
*3 çorba kaşığı pilavlık bulgur veya piriinç 
*2 çorba kaşığı zeytinyağı ( 1 kaşık harcına, bir kaşık pişerken üzerine )
*Tuz, karabiber, toz kırmızı biber, çay kaşığı ucuyla rende muskat ve yeni bahar

Yapılışı:
********
*Top kabakları yıkayın, üzerlerini desenlemek için tırtıklı bıçakla aralıklı olarak sıyırın. Tepelerini şapka gibi kesin ve hem tepelerin iç kısmını hem de kabakların içini iyice oyun (içlerini atmayıp mücverde kullanabilirsiniz)
*Bir kabın içine yemeklik doğradığınız soğan ve diğer tüm malzemeyi koyup karıştırın.
*İç duvarlarını tuzla ovduğunuz kabakların içine malzemeyi eşit olarak paylaştırıp üstlerine kapaklarını oturtun.
*Tencereye sıraladığınız kabakların aralarına çeyreklerine gelecek kadar su koyun. Üzerlerine 1 çorba kaşığı zeytinyağını gezdirip biraz da tuz ektikten sonra, kabaklar pişene kadar ocakta tutun. Biraz soluklandırıp sıcakken ve yoğurt eşliğinde servis edin.










20 yorum:

  1. sarımsaklı yoğurtla hayır demem ben:) eline sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Ablacım bende yaptım bu kabaklarla ama fotoğraflayamadım..:))
    Bol yoğurtla çok sevdiğim bir dolmadır..
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım Serap ablam...Senin kadar sağlıklı ve güzeller:)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. yanında yoğurtla bende çok severim:)ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Girit kabağı hem görüntüsü hem lezzeti ile taht kurmuş bloga ellerine sağlık Serapçım

    YanıtlaSil
  6. Bede bayılıyorum canım sık sık yapıyorum Aynen kıymalı. Harika görünüyorlar ellerine sağlık.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık canım benim Annem rahmetlinin as listesinden bir tarif bu:))
    afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  8. Hımm sarımsaklı yoğurtla gerçekten süper olur ellerine sağlık serap abla.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Yemekbiraşk, Melihacım, Aylincim, Şehrinazcım, Gülercim, Feraycım, Haticecim, Haticecim, Nigarcım; aynen..Yoğurtla yiyoruz, ailemizden biliyoruz çoğumuz..Ve evet, çok lezzetli:)) Çok sağolun..

    YanıtlaSil
  10. en sevdiceğim dolmam :))
    son 3 yıldır bende bulgur tercih ediyorum,
    ve bu halini nedense daha çok seviyorum.
    tabii asıl sebebp :
    BULGUR AŞKI ! :))
    Çok sevgiler....

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Birdutmasalı; benim bulgurlu yapmamın da yegane sebebi de 'BULGUR AŞKI' zaten ! Yoksa kiloyla falan...Ne münasebet:))))))) Sağol canım..

    YanıtlaSil
  12. hayatın tadı,26 Kasım 2011 05:53

    Serapcım Girit kabağı daha mı geç pişer ..görüntü güzel umarım tadıda güzeldir...

    YanıtlaSil
  13. Sevgili kardeşim Hayatın Tadı; sadece daha kalın olduğu için öyle gibi geliyor ama içi oyulduğu için zaten inceldiğinden, sorun olmuyor pişmesinde..Sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  14. Çok güzel olmuşlar, bu kabakları marketlerde görüyordum fakat hiç denememiştim dolmaya yakışmış, sanırım bulgurla deneyeceğim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Mutfakdefteri; teşekkür ederim, şimdiden kolay gelsin:))

    Sevgili Uğur; top patlıcandan olur mu bilmem ama şayet becerebilir de bir tabağa böyle üç tane de sığdırabilirsen, alt-üst komşuyu da çağır da mahallecek yiyin !!

    YanıtlaSil
  16. kabağın en sevdiğim hali diyebilirim. Bu şekildeki kabakların şekli zaten fazlasıyla cezbedici.Bir de bulgurlu yapmışsınız ki... ellerinizi dert görmesin. sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  17. Elifçim; olabilecek en light ama en lezzetli hali bu olsa gerek..Sağol canım:))

    YanıtlaSil
  18. Cok cici oluyor dolmalar bu top kabaklarin içinde. gece gece istahimi açti vallah ellerin dert görmezsin canim

    YanıtlaSil
  19. serap hanımcım süppersiniz. bende zeytinyağlısını yeni yaptım. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?