Sayfalar

1 Mayıs 2014 Perşembe

ÜÇ RENKLİ PASTIRMALI BÖREK

Üç renkli börek tarifi
Üç renkli börek nasıl yapılır
Üç renkli pastırmalı börek tarifi
Pastırmalı börek tarifi



Hafta başında eski mesai arkadaşlarımı ağırladım ve bu yılki turumuzu bitirdik. Toplantı hangimizde olursa olsun çok keyifli geçiyor, istisnasız. Yine öyle geçti ve tadı damağımızda kalan toplantıdan geriye tarifler kaldı.. Önce ve özellikle böreği istedi bazıları. O nedenle ben de hep yapmak isteyip hep ertelediğim bu lezzetli böreğin tarifini sizinle paylaşıyorum. Afiyet olsun.. (Böreğin ilk günkü fotoğrafları bir laptop kazasına uğradı, o nedenle kalanlardan dipfrize attıklarımı yeniden fotoğrafladım sizler için, dolayısıyla da üzerlerinde buz zerrecikleri var, affola :)


Malzemeler:
***********************

*4 yufka (ben yufkanın bir adedi yerine 100-150 gr. kadar kadayıf kullandım, tercih sizin)
*4-5 adet iri boy havuç
*1 bağ ıspanak
*250 gr. çok ince dilimletilmiş pastırma
*1,5 su bardağı kadar sıvıyağ-su karışımı
*Üzerine sürmek için, kalan sıvı malzemeye karıştırılacak 1 adet yumurta sarısı
*Tuz-baharat



Yapılışı:
***************************
*Öncelikle ıspanağı güzelce yıkayıp saplarını ayırın ve ince kıyın, az tuzlayıp harmanlayın ve suyunu elinizle sıktırın(veya kıymadan ama yine saplarını keserek kenara alın, çünkü saplar rulo yaparken işinizi bozar)
*Havuçları soyup rendeleyin ve dilediğinizce tuzlayıp baharatlayın.
*Pastırmaları dilim dilim ayırın ve tercihen kenarındaki çemenleri ayıklayın.
*Yağlı sıvı karışımınızı hazırlayın.
*İlk yufkayı tezgaha bütün olarak serin ve üzerini sıvı karışımla yağlayın.
*İkinci yufkayı da ilkinin üzerine serip yağlayın.


*Havuç rendesini tüm yufkanın üzerine kenar payı bırakarak serpiştirin.
*Üçüncü yufkayı serin, yağlayın.


*Ispanağı kıyarak veya yaprak yaprak yufkanın üzerine serin.
*Dördüncü yufkayı veya tercih ettiyseniz kadayıfları elinizle didikleyerek serin.


*Pastırmaları dilim dilim yayın (bizim marketin kasabı benim dalgınlığımdan yararlanıp pastırmaları parmak kalınlığında dilimlediğinden :)))) benim serpiştirmem biraz seyrek oldu, siz incecik dilimletirseniz böyle olmaz..


*Dört kat yufkayı kıyısından sıkıca başlayıp sonra biraz daha rahat bırakarak güzelce rulo yapın ve uzun ruloyu tam ortadan ikiye kesin. Dikkatlice iki yanından tutup yağlanmış tepsiye yanyana alın.(isterseniz benim yaptığım gibi; kıyılarındaki ince kısımlar az melzemeli olduğundan kesip çiğ olarak yiyebilir veya bu işi piştikten sonraya bırakabilirsiniz)
*Fırınınızı 180 dereceye getirin ve biraz ısındıktan sonra tepsiyi fırına verin (börek normalde 200 derecede pişirilir ancak bu börek kalın bir rulodan oluştuğu için, yüksek ısıda çabuk pişerse hemen kızarır ama içi çiğ ve ıslak kalabilir, o nedenle biraz daha düşük ısıda ama uzun süreye yayarak pişirin)
*Üstleri iyice kızardığında fırından dışarı alın ve en azından tepsi soğuyana kadar böreği dinlendirin çünkü sıcak börek hemen kesilirse içi cıvık olur.
*Ilındıktan sonra her bir ruloyu teker teker kesme tahtasına alıp yatırın ve evinizdeki en keskin ve büyük bıçakla, direkt bastırmadan, ezmeden dikkatlice dilimlere ayırın, yağlı kağıt serilmiş tepsiye kesitleri görünecek şekilde yan yan yatırın.
*Fırını 150 dereceye getirin, üstleri biraz kuruyup cıvık hali gidene kadar tekrar fırına verin ve sıcak servis edin.

9 yorum:

  1. Ellerine sağlık Serap'cım. Senin yaptığın gibi ben de kadayıflı tercih ederim. Lezzetini kullandığın malzemelerden tahmin edebiliyorum. Nefis bir börek olmuş...

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık arkadaşım .Ne lezzetli olmuştur kimbilir

    YanıtlaSil
  3. çooook lezzetliydi, toplantıda bizatihi test edildi, onaylandı. mükemmel ötesi. ellerine sağlık Serapçım. Yediğim parmaklarımdan sen sorumlusun:))))
    Çenebaz

    YanıtlaSil
  4. Eskiden ne çok yapradım bu böreği,,ellerine sağlık..Aklıma düşürdün şimdi,,yapmazsam olmaz:)

    YanıtlaSil
  5. Harika olmuş mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Cok guzeldi Serap'cim.Ellerine saglik.,

    YanıtlaSil
  7. En sevdiğim börektir,Serap'cım.Bu davet sofrassında mıydı? paketteki derman ekmek.Çok hoştu.

    YanıtlaSil
  8. Canım ellerine sağlık nefis bir börek olmuş,sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. maşallah canıma mmmm nefis doyurucu leziz:)

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?