Sayfalar

14 Mart 2013 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI

Zeytinyağlı enginar dolması tarifi
Enginar dolması tarifi
Enginar dolması nasıl yapılır
Zeytinyağlı enginar dolması nasıl yapılır
Enginar yemekleri


Zeytinyağlı enginar dolmasının tam zamanı.. Daha önce enginarın muhtelif hallerini tarif etmiş ve fakat dolmasını yazmamış iken, bari onu yapıp yazayım dedim. Zira bu aralar her hafta pazardan mutlaka alıyorum, dolmasını da nicedir yapmamıştım. Beylerden emin değilim ama hanımların hepsinin enginarı sevdiğini biliyorum:) Afiyet olsun..

Malzemeler:
*********************

*5 adet enginar
*Bekletme suyu için 1 adet limon

İç harcı için:
-------------------
*Enginar başına yarım kahve fincanı hesabıyla pirinç
*1 adet iri kuru soğan
*İsteğe bağlı 3-4 sap yeşil soğan
*1 demet ince kıyılmış dereotu
*Zeytinyağı
*Tuz - 1 tatlı kaşığı tozşeker - karabiber
*1 adet limonun suyu (yarısı pirince, yarısı pişirme suyuna )
*Pişrirken üzerine biraz daha zeytinyağı


Yapılışı:
******************
*Enginarların saplarını ayırın, kafalarının tepe kısmındaki çiçeğe benzer uçlarını kesin.
*Dış kısımdaki sert ve kaba yapraklarını atın ve diplerinin dış kısımlarını traşlayarak temizleyin.
*Kıyılardaki yapraklardan başlayıp, kırmamaya çalışarak ve nazikçe çiçek gibi açın.
*Göbeğindeki tüylü kısmı ve fazlalık küçük yaprakları bir tatlı kaşığı yardımıyla kazıyarak çıkarın ve göbeği, parmaklarınızı ortasına sokup kenarlara çekerek çiçek gibi açın. Saplarını da kıyılarındaki kalın kısmı kesip atarak temizleyin ve ikiye-üçe bölerek suya atın.
*Herbirini temizledikçe, içine bir limonun suyunu sıktığınız bekletme suyuna koyun.                          
*İç harcını hazırlamak için soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağıyla birlikte tencereye alın.
*Pirinci yıkayıp tencereye ekleyin.
*İkisini birlikte biraz kavurun. Tuzunu ve yaklaşık 1 - 1,5 kahve fincanı kadar kaynar suyu ekleyip, pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Oldukça diri, hatta sert bir iç olacaktır. Enginarlar pişerken içindeki pirincin suyu çekmesi zor olduğundan, biraz ön pişirme yapmak zorundayız. Diğer türlü enginarlar pişip dağılır fakat pirinciniz pişmemiş olur.
*Pirinçli harç soğuduğunda içine diğer iç malzemesinin tamamını ekleyin.  İyice harmanlayın ve enginarların içini parmaklarınızla açıp iç harcıyla doldurun, tencereye sıralayın. Sapları da aralara yerleştirin.
*Enginarların yarı boyuna gelecek kadar su, yarım limon suyu ve üstlerine gezdirerek biraz daha zeytinyağı gezdirin. Önce harlı, sonra kısık ateşte enginarlar iyice pişene kadar tutun. Enginarlar piştiğinde içindeki pirinçler de buharın etkisile tam olarak pişmiş olacaktır.

46 yorum:

  1. Süper olmuşşş,bende denemek istiyordumm...ellerine sağlık,çok güzel anlatmışsın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurşencim; elimden geldiğince anlaşılır olmasına çalışıyorum, özellikle ilk kez yapacakları düşünerek:) Sağol canım..

      Sil
  2. Kim bilir nasıl güzel olmuştur. Ellerine sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi biz beğendik Sibelcim:)))) Sağol canım..

      Sil
  3. Çok güzeelll. Hiç bu kadar detaylı anlatım görmemiştim. Afyon'da soframız et ağırlıklıdır. Bizim beyler zeytinyağlıyı yemekten saymazlar, bu yüzden zeytinyağlı yemek sayımız Kıyı Ege'ye göre çok azdır. Elbette bizim de pişirdiğimiz zeytinyağlılar var. Ama bu enginar ve kereviz meselesinde hep sıkıntı yaşıyorum. Çünkü bu sebzelerin Afyon manavlarına gelmesi ve halkın itibarını görmesi yakın zamanlara rastlar. Şimdi öğrendiğime göre, artık yarın manavda var mı bir bakmam lazım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurten ablacım; anlattıklarımla yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.. Umarım bulur ve denersiniz.. Sevgiler, teşekkürler..

      Sil
  4. merhabalar. çok faydalı asıl enginar bu işde. Kradeniz dostu yapraklar. Kayınvalidem baklalı yapar ve ben baklayı sevmediğim için tadına bakmamıştım. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakla çok opsiyonel bir şey enginar yemeğinde. Herkes sevmeyebilir yani.. Sağolun Nursevin Hanımcım:)

      Sil
  5. Geçen sene annemin bahçesinden bol bol yemiştik enginar.Ne kadar sağlıkllı bir besin...Hiç böylesini yememiştim. Deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de nasıl faydalı Fatoşçum, sağol canım:)

      Sil
  6. Çok çok severim ben de senin gibi yapıyorum ablacım bol dereotlu nefis oluyor:))eline sağlık

    YanıtlaSil
  7. Enginar nasıl pişerse pişsin şahane bir sebze.Dolmasına da bayılırım.Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum sana Petekçim:) Sağol hayatım..

      Sil
  8. Ahh nasıl severim,baklayla akırşık,yada dolması,salatası her haline bayılırım.
    Ablacım ellerine sağlık.
    Çok ama çok nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık, çok güzel fotoğraflamış ve yazmışsın serapcım tam mevsimi bende yapayım ,dolmasını hiç yapmadım bu şekilde senin tarifinden faydalanırım izninle
    bu arada karadenizli değilim canım egeliyim
    öpüyorum sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memnun olurum Müjgancım. İnşallah beğenirsin. Çok sağol, bu arada Egeli oluşun şaşırtmadı, özümüzde çok benziyoruz zira :)

      Sil
  10. eline sağlık ablacığım
    nefis görünüyor
    olsa da yesem :)

    YanıtlaSil
  11. Canım ellerine sağlık nefis bir dolma olmuş. Bayılıyorum enginara..

    YanıtlaSil
  12. Bizim ev de fire yok herkes sever:) ellerine sağlık canım benim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu Haticecim.. Zira yemek konusunda en büyük sıkıntı - biz hanımlar için - bu maalesef:) Sağol arkadaşım..

      Sil
  13. Ayıklanışını da ne güzel anlatmışsın ama emeklerine sağlık arkadaşım iyi hafta sonları..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgüncüm; Giritli arkadaşımdan bu onayı aldım ya, tamamdır:)) Sağol canım benim..

      Sil
  14. biz de enginar sevenlerdeniz zamanında alıp dondurucuya koyuyorum ama maalesef ellerimi zorluyacağı için dolmasını yapamıyorum :(
    ellerin dert görmesin becerikli sevimli kız :)))))))))
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feriha ablacım; öncelikle iltifatın için teşekkür ederim.. Boşver, ellerini zorlayacaksa yapmayıver.. Birileri yapar, yersin nasılsa:) Sağolasın..

      Sil
  15. Enginara ölür biterim her gün yesem bıkmam nefis olmuş hele her adımın fotoğraflı anlatımı çok faydalı olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  16. Evet,biz İzmirliler ne çok severiz enginarı.Ellerin dert görmesin,kimbilir nasılda lezzetli olmuştur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayılırız Ihlamurcum, bayılırız:)) Sağol canım..

      Sil
  17. Canım ellerine sağlık olsun .Sevmeyeni yoktur sanırım salatası yemeği dolması hepsi ayrı güzel şifa deposu afiyetler olsun sevgilerimle canımmm

    YanıtlaSil
  18. Nasılda nefis görünüyor ellerine sağlık canım,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  19. Ablacım çok güzel görünüyor, elinize sağlık. Ben de çok severim :)

    YanıtlaSil
  20. Yaptığımdan farklı bir şekilde temizlemişsiniz enginarları, deneyeceğim.
    Zeytinyağlı da çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarecim; sözkonusu dolmaysa böyle temizliyoruz biz. Umarım beğenirsin canım :)

      Sil
  21. canım eline sağlık bizim evdekilerde istiyor daha yapamadım.
    şifalar olsun yiyenlere:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşecim; karta kaçmadan yap bence :)) Sağol..

      Sil
  22. Merhabalar,
    Enginar dolmaları nefis görünüyor. Ben de her İzmirli gibi enginarı çok severim. Ama bu sene daha yapamadım. Ellerinize sağlık....
    Bana da beklerim. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seldacım; çok sağolasın canım. Gelirim tabii :)

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?