Sayfalar

10 Şubat 2012 Cuma

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

Zeytinyağlı yaprak sarması tarifi
Zeytinyağlı yaprak sarması nasıl yapılır
Zeytinyağlı dolma tarifi
Zeytinyağlı dolma nasıl yapılır
Ege usulü yaprak sarması nasıl yapılır


Zeytinyağlı yaprak sarmasını sevmeyen var mıdır diye düşünürdüm hep ama oğlumun ev arkadaşının, etsiz olanına dönüp de bakmadığını görünce anladım ki varmış :))

Sömestr tatili bitti. Oğlumu İstanbul'a gönderdim yine.. Bu sabah vardı şükür. Dipfrizdeki son yapraklar, O'nu beklemişti sarılmak üzere. Ve geçen hafta sarıldılar; küçük bey ve arkadaşları tarafından afiyetle yendiler. Eh, biz de ucundan nasiplendik:) Nicedir yapıp yazmayı planlıyordum ama açıkçası bir tencere sarmayı biz iki kişi tüketemiyoruz. Ne o kadar iştahlı, ne de o kadar pirinci kısa sürede tüketecek insanlarız. Kısacası evin şenlenmesini bekledim bu tarif için.. Afiyet olsun..

Malzemeler:
*************

Yarım kg. asma yaprağı (taze haliyle tartılmıştır; salamura kullanacaksanız, 200 gr. kadar fazlası uygundur)
*Yarım kg. pirinç
*3 adet yemeklik doğranmış iri boy soğan
*4-5 adet domates rendesi  (yazdan domatesiniz varsa bu miktarlara oranlayarak kullanın)
*Her biri yarım demet olmak üzere maydanoz, dereotu, nane (taze nane yoksa 2 çorba kaşığı kuru nane)
*1 su bardağına yakın zeytinyağı ( bu yemek az zeytinyağıyla maalesef lezzetli olmuyor:((
*Tuz, az karabiber
*Şart olmamakla birlikte; yarım çay kaşığı muskat rendesi, çay kaşığının ucuyla tarçın, 1 çay kaşığı kadar toz fesleğen veya reyhan
*Yarım limonun suyu


Yapılışı:
**********
*Yapraklarınız benimkiler gibi dipfrizdense, çözdürmeniz yeterlidir, haşlamanıza gerek yoktur. Eğer salamura kullanacaksanız, önceden biraz soğuk suya salıp tuzunu attırın, sonra da kaynar suda yapraklar erimeden biraz haşlayıp çıkarın. Saplarını ayıklayın ve tencerenizin dibine kafes yapın.
*Soğanı yemeklik doğrayın, domatesi rendeleyin ve karıştırma kabına alın.
*Yeşillikleri ince kıyıp baharatlarla beraber kaba ekleyin.
*Pirinci, zeytinyağını ve limon suyunu ekleyip hepsini harmanlayın.
*Yaprakları harçla sarıp tencereye sıralayın. Bittiğinde üzerine uygun boyda düz bir tabağı ters kapatın. Kıyısından göreceğiniz kadar su ekleyip pişirmeye başlayın. Suyu biterse sarmaların pişip pişmediğini kontrol edin, pişmediyse az az sıcak su ekleyip pişrme işini tamamlayın.
*Zeytinyağlı yaprak sarması soğuk yenen ve kendini çektiğinde daha da lezzetlenen bir yiyecektir, o nedenle çok sıcak servis etmemenizi öneririm.

14 yorum:

  1. ohh miiss miss..
    ellerine sağlık serap ablacım.
    afiyet bal olsun yiyenlere..
    faceden bir mesaj göndermiştim size,sanırım gelmedi ablacım.
    yarışmayı merak etmiştim.
    tatil girince araya,kopukluk oldu.
    mutlu haftasonları ablacım..

    YanıtlaSil
  2. Canım oğluşun sağlıkla gitsin sağlıkla gelsin inşallah. dolmalar harika görünüyor eline sağlık. biz anneler böyleyiz işte en sevilenleri en değerlilerimize saklarız.mutlu huzurlu hafta sonu olsun.

    YanıtlaSil
  3. ellerine saglik zeytinyagli olsunda ne olursa olsun.paril paril parliyor.ogluna da Allah kavustursun diyelim.sevgilerle.

    YanıtlaSil
  4. nefis nefiss:) yapması el oyalıyor ama yerken değiyor değil mi:)) elinize sağlık!
    sevgilerr

    YanıtlaSil
  5. ABLACIĞIM BANA GELMİŞSİN CANIM BENİÖ.HOŞ GELMİŞ SEFALAR GETİRMİŞSİN.ÇOK İYİYİM ÇOK ŞÜKÜR BAL ABLAM.OĞLUŞUNU UĞURLADIN DEMEK.ALLAHIM TEZ ZAMANDA KAVUŞTURSUN YİNE.ALLAHIM BÖYLESİ TATLI AYRIRILIKLAR VERSİN HEP.VE SİZİ BİRBİRİNİZE YAKIN TUTSUN HEP.ÖPTÜM BALABLAMI.

    ELLERİNE SAĞLIK TABİKİ DE.NEFİS HER ZAMANKİ GİBİ...

    YanıtlaSil
  6. ellerine saglik ablacim, oglun cok şanslı :)

    YanıtlaSil
  7. mmmm mis
    ellerine sağlık serapcım
    muhabbetle kal
    :))))

    YanıtlaSil
  8. Serapçım, en sevdiğim lezzetlerden biri, arkadaşım.Bende aynen evin kalabalık olmasını bekliyorum sarmak için.Öyle iki kişiye zevkli gelmiyor, herşey kalabalıkla güzel.
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. nefis bir lezzet kimse hayır diyemez sanırım. ellerine sağlık. bu arada çay kahve bahane etkinliği yeni ev sahibesiyim beklerim canım. sevgiler

    YanıtlaSil
  10. ellerıne sağlık canım nefıs gorunuyor bır tabak yerım hıc ıtıraz etmeden

    YanıtlaSil
  11. Serap'cım günaydın, oğlunun her istediğini yapıp, yedirip gönderdin. Annelik böyle birşey işte, Allah eksikliklerini göstermesin. Sarmaların nefis, emeklerine sağlık..

    YanıtlaSil
  12. ahh harka bayılırım yaprak sarmasına :) eline sağlık ablacım:)

    YanıtlaSil
  13. Ayşegülcüm; çok sağol canım, cevabımı bloğuna gelip verdim:)

    Şükrancım; aynen dediğin gibi, onlara ne naz ne yorgunluk:))

    Sevgili Cafe Biscuitje; bu yemek maalesef az yağla güzel olmuyor:(( O nedenle de parıl parıl parlıyor:)) Sağol canım..

    Lezzet Karnavalım; çok sağol canım..

    Minticim; sen tarif ver, gelirim tabii. Allah hepimize kavuşulacak ayrılıklar versin ve hep kavuştursun inşallah, sağol ablacım..

    Şeydacım; sağol canım..O da farkında zaten:))

    Ayşecim; çok sağol canım..

    Dilekçim; dediğin gibi, hem kalabalıkla güzel oluyor, hem de
    bunlar kalorili şeyler olduğu için mümkün olduğunca seyrek yapılıyor, o da çocuklara denk geliyor ne hikmetse:))

    Elifçim, nazik davetine icabet etmeye çalışacağım kısmetse..Sağol..

    Zeymurancım; bir tabak ikram ettim gitti:))

    Nilgüncüm, elimden geleni yaptım, hepimiz yapıyoruz:) Sağol canım..

    Bedişçim, sağol ablacım..

    YanıtlaSil
  14. Ama ben ben o kadar uzun zamandır şöyle güzel bir yaprak sarması yapmadım yada annemde rastlamadım yemedim ki:((( şu saatlere kadar çalışan bir insana yapılırmı bu:)

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?