Sayfalar

29 Kasım 2011 Salı

HAMSİ BUĞULAMA

Hamsi buğulama tarifi
Hamsi buğulama nasıl yapılır


Her yıl hamsi çıktığında, nereden baksanız haftada iki kere ve sırayla olmak üzere, bir defa hamsi tava, bir defa buğulama şeklinde mutlaka tüketmeye çalışıyorum. Hamsinin faydalarnın saymakla bitmediğini biliyorsunuz. Kalp ve damar sağlığı için elzem olan Omega 3 yağ asitlerinden zengin bu balık, zekayı da geliştiriyormuş ama bu yaştan sonra o özelliğin bana bir faydası (!) olacağından pek emin değilim, ben kalp-damar kısmıyla daha çok ilgileniyorum sanırım:)) Buğulama veya tava farketmez..Zira ben en ufak bir hücresini ziyan etmeden bu balığı yiyebiliyorum. Yağından, kemiğinden her şekilde yararlanıyorum sizin anlayacağınız:)) Afiyet olsun..

Malzemeler:
********************


*Yarım kg. hamsi
*1 adet kuru soğan
*2 çorba kaşığı zeytinyağı
*8-10 sap maydanoz
*Yarım limon
*2-3 adet kurutulmuş defne yaprağı
*Tuz-çekilmiş karabiber
*1 kahve fincanı su


Yapılışı:
*******************
*Hamsileri temizleyip yıkayın.
*Yayvan bir tencerenin dibine (yaklaşık 26 cm. çapında) zeytinyağını dökün.
*Üzerine defne yapraklarını, maydanozları (kıymanıza gerek yok, bütün koyun), halka halka kesilmiş soğanları, tuzu, çekilmiş karabiberi ekleyin.
*Limondan iki yuvarlak ince dilim kesin ve geriye kalanın suyunu sıkın.
*Tencereye limon suyunu, suyu ekleyip üzerine de herbirini ikiye kestiğiniz toplam 4 yarım limon dilimini yayın, kapağını kapatın.
*Önce harlı, sonra kısık ateşte pişirin.
*Yeşil salata veya havuç-turp salatası eşliğinde servis edin.

19 yorum:

  1. Tam hamsi zamanı süper bir tarif olmuş, pratik ve de sağlıklı. Serap'çım, paylaşımın için teşekkürler.Yapılacaklar listesine alındı ve hemen bu hafta yapacağım.
    Sevgilerle

    YanıtlaSil
  2. Dilekçim; bence de vakit kaybetme, tam zamanı. Üstelik lezzetli de aynı zamanda:) Sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  3. aa öyle demeyin özellikle ilk gençlik denilen dönem sonrası biz farkında olmadan zeka taşlarımız eksilir ve uzmanlar gençliğe aldanmadan yeni şeylerle uğraşıp zihni canlı tutmayı önerir. zihni canlı tutarken de hamsi yani omega3 bize redbull etkisi verir=)

    YanıtlaSil
  4. Handancım sen çok yaşa emi:))))))) Ben de bu korkuyla 'devil' düzeyinde sudoku çözüyorum, bağımlı oldum hatta diyebilirim..Sağol canım benim:))

    YanıtlaSil
  5. sudoku iyidir sakın bırakma:)

    YanıtlaSil
  6. Biz sudokuyla birbirimize öyle yapıştık ki birbirimize - hani zor ama - ben onu bıraksam o beni bırakmaz gibi geliyor Handancım..Zira Sinan Arıkan ve Okan Çeçen sadece benim için habire yeni kitap üretiyorlar sanki:))))))) Sevgiler tatlım..

    YanıtlaSil
  7. :))
    ah bir barbun ,birde hamsi ne severim..

    O halde hamsiye çok sıkı sıkı sarılmalıyım :))
    ah şu hafıza meselem :(((

    YanıtlaSil
  8. ablacım ellerine sağlık bizim favorimizdir hamsi:)afiyetle

    YanıtlaSil
  9. yenmezmi hamsi tava ve bol yeşil salata:) nefis olur..

    YanıtlaSil
  10. Haftada en az 3kere akdenizde ne çeşit varsa tutmaya gidiyoruz,barbun,
    kefal,izmarit ve mercan,2kezde tüketiyoruz ailecek,lakin bende ki hafıza balık hafızası sanırım derman olmuyor inanki:)

    ellerine sağlık,nefis görünüyorlar,
    limonlu keki bekliyorum.

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. Gece gece canim cekti.Bak buda senin basarin, yoksa bu saatte benim canim cekse cekse cikolata ceker.
    Neyse cuma günü balik almaliyim. Ay pardon hamsi almaliyim.
    Nasil bir mahrumiyet bölgesiyse burasi böyle cumadan önce balik gelmiyor türk marketine:)

    YanıtlaSil
  12. ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor :)
    yorumunuz içinde teşekkür ederim. önerdiğiniz kitabı okuyacağım.

    YanıtlaSil
  13. En sevdiğim yemeklerden biri canım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  14. ELLERİNİZE SAĞLIK :) CANIM BALIK İSTEDİ SABAH SABAHH :))

    YanıtlaSil
  15. nefis görünüyor canım eline gönlüne sağlık.güzel bir öğleden sonrası diliyorum.öptüm.

    YanıtlaSil
  16. Bizde de her pazar hamsi var 1 aydır, biz genelde tava yapıyoruz. Ellerine sağlık Serap ablacım.

    YanıtlaSil
  17. ellerıne sağlık canım harıka olmus lımonlu lımonlu

    YanıtlaSil
  18. ellerine sağlık balık gibisi var mı:))

    YanıtlaSil
  19. Bir Dut Masalı, Yemek Bir Aşk, Baharcım, Şericim, Süntercim, Aslıcım, Hülyacım, Bedişçim, Yeşimcim, Egecim, Zeymuran, Saadetçim; hamsi iyidir, hemfikiriz:)) Hepiniz sağolun..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?