Sayfalar

18 Ağustos 2011 Perşembe

ETLİ KURU PATLICAN DOLMASI

Etli kuru patlıcan dolması tarifi
Kuru patlıcan dolması tarifi


Bu dolmalar daha çok doğu-güneydoğu veya güney illerinin tercih ettiği, hatta oldukça sık tükettiği bir lezzet. Ama yöresel yemek kültürlerinin zamanla birbiri içine geçmesiyle buralarda da artık aynı yoğunlukta tercih ediliyor. İyi de oluyor:)) Bu vesileyle bizim damaklarımız da şenleniyor. Yapım farklılıkları elbette her yemekte olduğu gibi bunda da bariz ortaya çıkıyor; kimi etli, kimi etsiz yapıyor. Ben sevgili Sahrap Soysal' ın tarifine göre yaptım ama kıyma ekledim. O 'Sumaklı Kahramanmaraş Dolması' diye adlandırmış ve biberle karışık yapmış. Ben sadece patlıcan kullandım. Tercih sizin. Şimdi adına değil de tadına bakalım derim..Afiyet olsun..

Malzemeler:
***************************


*24 adet kuru dolmalık patlıcan
*2 su bardağı pirinç (ben pilavlık bulgur kullandım) 
*250 gr. orta yağlı dana kıyması
*3 adet kuru soğan
*2-3 diş sarımsak
*1 yemek kaşığı kuru nane
*1 yemek kaşığı kuru reyhan (fesleğen de olur)
*Yarım yemek kaşığı biber salçası
*1 su bardağı zeytinyağı
*1 su bardağı sumak ekşisi (ben yarım ölçü nar ekşisi kullanıp 1 yemek kaşığı da toz sumak ekledim)
*1 çay kaşığı yenibahar
*1 su bardağı su
*Tuz-karabiber

Yapılışı:
***********************
*Kuru dolmalık patlıcanları sıcak suda 10-15 dakika kadar haşlayın ve kara suyunu süzün.
*Pirinci de iyice yıkayıp nişastasını attırın.
*Yemeklik doğradığınız soğan ve sarımsağı tencereye aktarıp pembeleşene kadar kavurun.
*Pirinci ilave edip şeffaflaşıncaya kadar pişirdikten sonra biber salçasını ve suyu katın.
*Tuzu da ekleyip kısık ateşte ve arada sırada karıştırarak pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin.
*Ocaktan alıp ılıtın.
*Kıymayı (çiğ olarak) ve baharatları ilave ettikten sonra sumak ve ekşiyi de aktararak tahta kaşıkla karıştırın. *Patlıcanları bu harçla, ağızlarında 1 parmak boşluk kalacak şekilde doldurun ve tencereye sıralayın.
*Eğer iç harcınız artarsa, benim yaptığım gibi, bir muhallebi kabına koyup yemeğin tam ortasına oturtabilir ve o şekilde pişirebilirsiniz; böylece malzemeyi direkt tencereye koyduğunuzda karşılaşacağınız dağılma problemini de yaşamamış olursunuz) 
*1 su bardağı su ve yarım su bardağı zeytinyağı ilave edip pirinçler pişene ve sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
*Ilık yada soğuk olarak servis edin.









13 yorum:

  1. Serap ablacım ellerine sağlık yaşını da kurusunu da severek yapıyorum hemde çok...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Ne muhteşem bir lezzet bu, değil mi Baharcım..Sağolasın..

    YanıtlaSil
  3. Kuru dolmayı seviyorum.. kuru patlıcan ve kabağı.. kuru biberle pek aram yok :) ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık bu dolmayı yapmayı ben de çok yapmak istiyorum daha sırayı getiremedim çok lezzetliler sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık tazesinden daha çok severim.

    YanıtlaSil
  6. eline sağlık serapcım nar ekşili güzel olmuştur eminim:)))

    YanıtlaSil
  7. Seçilcim, Özgencim, Haticecim, Feriha Ablacım; çok teşkkür ederim. Sağolun..

    YanıtlaSil
  8. harika bir lezzet. ama eşimin işyerinde o kadar çok dolma çıkıyor ki evde yapamıyorum artık :(

    YanıtlaSil
  9. Bayılırım ben bu dolmaya,favori ziyafet yemeğimdir :) Ellerine sağlık,olsa da yesem şimdi !

    YanıtlaSil
  10. Nihancım; bence arasıra kendine torpil geçmek için az porsiyon yapabilirsin:)) Sağol canım..

    Nilgün ablacım; bence de iyi bir ziyafet yemeği seçeneği:)) Sağolasın..

    YanıtlaSil
  11. Serap'cım ben bu yemeği nasıl severim bilsen. Ellerine sağlık canım tarifi çok iyi vermişsin. İyi hafta sonları..

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağlık Serap'çm. Çok güzel olmuşlar.

    YanıtlaSil
  13. Nilgüncüm, Fatoşçum; çok sağolun..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?