Sayfalar

6 Temmuz 2010 Salı

BİBER DOLMASI

Yine Ege usulü, yine zeytinyağlı.. Muhteşem lezzet : Biber dolması.. Pek çok evde etli yapıldığını biliyorum ama bizim evde genellikle et, et olarak; sebze, sebze olarak pişirilir, birbirine karıştırılmaz (istisna bir iki yemek dışında).. Bir de gördüğünüz üzere, biberler piştikten sonra fırınlanır. Bu olay, tamamen eşimin midesiyle biber arasındaki enteresan ilişkiyle alakalı bir olaydır ve böyle olmak zorundadır:)) Közlenmemiş, fırınlanmamış, çiğ biber kabul etmiyor bu mide, ne yapalım.. Bize de onun yoluna gitmek kalıyor.. Şaka bir yana, bu haliyle daha bir güzel oluyor biber dolması.. Hele buzdolabından çıkar çıkmaz, soğuk soğuk. Oooof.. Afiyet olsun..
Malzemeler:
************
*15 adet kadar dolmalık biber
*1 su bardağı kadar pirinç
*1 adet iri kuru soğan
*3-4 adet iri domatesin rendesi
*1 adet domates (biber sayısı kadar dilimlenip kapak yapılacak)
*Yarım su bardağı zeytinyağı
*1 adet limonun suyu
*10'ar sap kadar dereotu - maydanoz - taze nane (ince kıyılmış)
*Tuz, karabiber, istenirse reyhan veya fesleğen, toz - pul biber, muskat, yeni bahar


Yapılışı:
*********
*Soğanı yemeklik doğrayın veya robottan geçirin, tüm malzemeyi ekleyip iyice karıştırın.
*Biberleri yıkayıp saplarını çıkarın.Diplerine bıçak ucuyla birer çentik atın (pirincin suyu alttan alabilmesi için)
*İçlerini fazla tıka basa olmadan doldurun,
*Domates dilimleriyle kapatıp, tencereye biberlerin yarı boyuna kadar su koyun ve pişmeye bırakın.
*Pirinçler sivri sivri baş verip suyunu epey çektiğinde kapatın.
*Bizimki gibi kızarmış isterseniz, biberleri fırın kabına dizip ağzı açık olarak fırın ızgarasıyla kızartın.
*Yoğurt veya limonla servis yapın..

4 yorum:

  1. Aynı sizin yaptığınız gibi fırınlanmış biber dolmasını Marmaristeki düğün sırasında kına için gittigimiz Kuşadasında, kızın ailesi tarafından verilen yemekte yedik. Ege usulü diye düşünmüştüm zira ilk kez fırınlanmış z.yağlı biber dolması yedim, demek siz de öyle yapıyorsunuz. Ellerinize sağlık.
    Ben oğlumun yanına geliyorum Ankara'ya zaman zaman lojistik destek için, anneler böyle şeyler içindir siz de biliyorsunuz:)) Hele yazın Antalya sıcağı çekilmiyor bir yerde iyi oluyor. Ama evimi özlemiyorum desem yalan olur. Ne diyelim sağlık olsun onların keyfi yerinde olsun da...
    Çok sevgiler yolluyorum...

    YanıtlaSil
  2. Yazılarımdan gayet iyi biliyorsunuz benim de oğlumun yanına İstanbul'a gidip geldiğimi sevgili Leylak Dalı..Aynen dediğiniz gibi,birincil yaşam amacımız onlar..Neyse esasen Antalya'da yaşadığınıza yine de sevindim..Dolmayı denemenizi tavsiye ederim,benden de sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Ay gece gece ağzımın suları aktı valla.Hele o kızarık yerlerini bir canım çekti ki sorma.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. lezzetli somunlar serap8 Temmuz 2010 05:13

    Zaten bu dolmnın dolapta durmasının tek tehlikesi,gece kaçamağına süper işbirliği yapmasıdır..Aman dikat..Kilolarla kavgaya düşmeyelim..Sevgiler..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?