Trileçe Balkan Tatlısı tarifi
Trileçe nasıl yapılır
Balkan tatlısı nasıl yapılır
Trileçe, 2015 yılına damgasını vuran en moda tatlı oldu bence. Bunu fazlasıyla hakediyor o ayrı. Kaçtır yapıyorum, yaptığım bütün yemekleri gölgede bırakıyor, o derece :)
Tri (üç) ve leçe (süt) kelimelerinin birleşiminden oluşan trileçe ismi, tatlının Balkanlar'daki orijinalinin inek, manda ve keçi sütlerinden yapılmasından ileri geliyor. Kekin süt ve krema karışımına adeta "boğulması" dolayısıyla tatlı öyle hafif bir hale geliyor ki, anlatılmaz yapılır. Haydi tarife.. Tarifin aslı, bütün tariflerine sonuna kadar kefil olduğum sevgili arkadaşım Pembe Kekik'ten..
Afiyet olsun..Teşekkürler Sibelcim.
Malzemeler: (klasik boy kare borcam ölçüleri için)
******************************************************
Kek:
---------------------
*1 paket vanilya
*1 paket kabartma tozu
*200 gr. un
Sos:
----------------------------
*750 ml. süt
*250 ml. çiğ krema (1 + 1/4 paket)
*100 gr. süt tozu (süt tozu olarak bulamazsanız toz kahve kreması da oluyor, ben öyle yaptım)
Üzerine:
----------------------------------
*1 kutu Carte D'or Karamel sosu ( kendiniz yapmak isterseniz tarifi yine Pembe Kekik'te bulabilirsiniz )
Yapılışı:
******************
*Fırınınızı 200 dereceye ayarlayın.
*Yumurtaların sarılarını bir kaba ayırın. Beyazlarını şekerin tamamıyla birlikte hızlı devirde çırpın ve bulut gibi olana kadar köpürtün.
*Sarıları da iyice çırpın ve beyazlara spatula yardımıyla yedirerek karıştırın (mikser yok)
*Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı mutlaka eleyerek ve yine spatula yardımıyla (miksersiz) yumurta karışımına yedirerek ekleyin.
*Margarin veya tereyağıyla yağladığınız kalıba hamuru dikkatlice dökün (katı ve zor akan bir hamur olduğundan, sıyırmak için bir kaşıktan yardım almalısınız)
*Üzerini kaşıkla düzeltin ve fırına verin.
*Yarım saati geçmeyecek şekilde (üzeri yanmasın diye) kontrollü olarak pişireceksiniz, bu arada sosu mutlaka hazırlayın, zira keki fazla soğutmadan bu sosu kullanacaksınız, soğutursanız sosu çekmez ve katı olur.
*Sos için sütün bir bardak kadarını çırpma kabına alın, süt tozunu içine döküp önce yavaş sonra hızlı devir mikserle topak kalmayana kadar çırpın. Üzerine sütün geri kalanını ve kremayı boşaltıp homojen hale gelene dek çırpmaya devam edin. Sosunuz hazır olunca kekinizi kontrol edin. Üzeri iyice kızarınca çıkarın.
*Kekinizi hemen dilimleyin ve kürdanla üzerine sıkça delikler açın.
*Beş dakikayı geçmeyen bekleme süresi sonunda sosu yavaşça ve kekin her yerini ıslatacak şekilde gezdirerek dökün.
*Beklemeye bırakın ve iyice soğuduğundan emin olduğunuzda buzdolabına alın.
*Servisten hemen önce üzerine karamel sosun tamamını boşaltıp kaşıkla yaydırın ve mutlaka soğuk servis edin.
**Dikkat: Fazla miktarda süt ve krema içerdiğinden, buzdolabında beklediği halde çok çabuk bozulan bir tatlı bu.; iki, en fazla üç günde tüketiniz, bu süreyi geçirdiyseniz mutlaka atınız..
Ellerine sağlık bu tatlıyı yapmayanın hatırı var heralde harika değilmi sevgiler
YanıtlaSilEllerine sağlık.Bizim evdekiler de müptelası oldu bu tatlının. :)
YanıtlaSilSevgiler.
Sanırım bir yapmayan ben kaldım bu tatlıyı. Bebeğim sağolsun. Sizin de ellerinize sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilEllerine sağlık Serap'cım. Çok güzel görünüyor.Tekrar yapma zamanı geldi bence :)
YanıtlaSilÇok güzel olmuş ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilNefis gorunuyor Serabim aynen bende bayiliyorum bu tatliya :) ellerine saglik.
YanıtlaSilSevgilerimi biraktim.
Trileçe tatlısına bayılıyorum. Ellerinize sağlık. Harika görünüyor.
YanıtlaSil