Sayfalar

8 Temmuz 2015 Çarşamba

PROFİTEROL

Profiterol tarifi
Profiterol nasıl yapılır
Ekler hamuru tarifi
Ekler hamuru nasıl yapılır
Şu hamuru tarifi
Şu hamuru nasıl yapılır


Bu tatlıyı çok güzel yapan arkadaşlarım var. En sonunda ben de denedim. Profiterol hamuru (şu hamuru veya ekler de denir) biraz teferruatlı olmakla birlikte çok zor değil. Sadece biraz özen istiyor, biraz da vakit alıyor, o kadar. O halde haydi başlayalım, işimiz uzun..Afiyet olsun, kolay gelsin..

Malzemeler:
************

Şu (ekler) hamuru için:
-------------------------------------
*2,5 çay bardağı su
*2 tatlı kaşığı toz şeker
*50 gr.margarin
*1,5 su bardağı un
*2 çorba kaşığı mısır nişastası
*4 yumurta

Krema için:
----------------------------
*3 çorba kaşığı un
*7 çorba kaşığı toz şeker
*1/2 litre süt
*1 yumurtanın sarısı
*50 gr.margarin
*2 paket vanilya
*1 limonun rendelenmiş kabuğu

Üzerine:
----------------------------
*1 paket hazır çikolata sosu (ben Dr. Oetker tercih ettim)
*Dilerseniz fındık ve / veya antep fıstığı tozu

Yapılışı:
**********************
*Öncelikle hamuru yapmak için su, şeker ve margarini bir tencereye alıp kaynatın.
*Un ve nişastayı ekleyip yoğun bir kıvam elde edinceye kadar pişirin.
*Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra yumurtaları teker teker ilave edip pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar karıştırın.
*Karışımı krema enjektörüne doldurup veya kaşıkla azar azar alıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak sıralayın.
*Önceden ısıtılmış 150 dereceye ayarlı fırında 20 dakika kadar pişirin.
*Hamur topları kabardığında içleri balon gibi boşalacaktır. Burada en önemli püf noktası şudur: Hamur topları piştikten sonra fırının kapağı açılmadan içinde soğutulur ve öyle dışarı alınır. Aksi takdirde hemen sönerler.
*Kremayı yapmak için un, şeker, süt ve yumurta sarısını çırpıp kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Margarin ve vanilyayı ilave edip bir taşım daha pişirin. Ocaktan alıp rendelenmiş limon kabuğunu ekleyin. Ilınmaya bırakın.
*Kremayı hamurların içine doldurmak için hamurları ikiye kesip aralarına sürebilirsiniz veya kremayı krema enjektörüne doldurup ince ucunu takarak ve hamurların altlarını delerek içlerine doldurabilirsiniz. Bu yöntem kremanın sağdan soldan sarkmasını önlediği için daha düzgün bir görüntü verir. Tercih sizin.
*Üzerine çikolata sosunu pişirip servis edeceğiniz zaman dökün. Fındık-fıstık tozunu da serpip soğuk servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?