Peynirli gül poğaça tarifi
Gül poğaça nasıl yapılır
Gül poğaça yapımı
Peynirli gül poğaçayı geçen hafta pazar günü sevgili Tijen'i Kanaltürk'te izlerken keşfettim (orijinal tarif için buraya tık) Hepimiz türlü poğaça yapıyoruz, poğaça yapmak mesele değil de şekil çok hoş ve zarifti. Üstelik de bir o kadar pratik. "Bunu mutlaka denemeliyim" dediğim bir tarifti. O peynirli yapmıştı, ben de öyle denedim, hem de kepeklisinden. Misafirlerim de çok beğendi. Siz içine dilediğiniz harcı koyabilirsiniz; bendeki sırada sarımsaklı patatesli var.. Afiyet olsun..
Malzemeler:
************************
*2 yumurta (bir ak hamura, bir sarı üstüne, bir tam yumurta da dağılmamasını sağlamak için peynir harcına girecek)
*1 paket instant maya (ben yarım paket yaş maya kullandım)
*1 küçük çay bardağı ılık süt
*1 küçük çay bardağı sıvı yağ
*1-2 çay kaşığı tuz
*3 su bardağı kepekli un (beyaz un kullanacaksanız, biraz daha arttırmanız gerekebilir)
Peynirli iç harcı için:
**********************
*Yaklaşık iki dolu avuç içi kadar beyaz peynir (ben tatlı lor kullandım)
*Yumurtaların birisi tam olarak
*Bir adet kırmızı ince kıyılmış kapya biber
*8-10 sap ince kıyılmış maydanoz
*2 kahve fincanı kadar haşlanmış mısır
*Dilediğiniz baharat
*Üzerine yumurtalardan birinin sarısı ve susam-çörekotu
Yapılışı:
***********************
*Önce hamuru hazırlamak üzere; bir yumurta akı, süt, yağ, tuz, maya ve - yavaşça ekleyerek - unu bir kapta karıştırın ve güzelce yoğurun. Ilık bir yerde üzeri örtülü olarak mayalanmaya bırakın.
*Harcı hazırlamak için peyniri veya tatlı loru bir kaba alın (tatlı lor kullanırsanız az tuz ekleyin)
*Bir yumurtayı, dilediğiniz baharatı, kıyılmış maydanoz-kapya biber-mısır üçlüsünü ekleyip karıştırın.
*Mayalanmış hamurunuzu tezgaha alıp bir kez yoğurun ve içindeki gazı çıkartın.
*Hamurunuzu eşit olarak ortalama 14 parçaya ayırın ve herbirini top yapıp kenara koyun.
*Bir top hamuru alıp unlayarak ve merdane yardımıyla büyükçe bir fincan tabağı kadar açın.
*Karşılıklı olarak dört yanından kesin ama kesikler asla buluşmasın, ortada malzeme koyacak çapta bir boşluk kalsın (sol üstteki şekil)
*Harçtan alıp tam göbeğe koyun ve harcı elinizle yukarı doğrultuda biraz yükseltin (gülü kapattığınızda malzeme aradan görünebilsin diye)
*Önce karşılıklı iki yaprağı kaldırarak iki köşesini birbirine, harcın etrafında dolayarak, kavuşturun ve sarmalayın (sol ortadaki şekil)
*Sonra diğer karşılıklı iki yaprağa da aynı işlemi uygulayın ve köşelerini gerekirse içlerine biraz su sürerek yapıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin (alt ortadaki şekil)
*Tüm hamur toplarını aynı şekilde yapıp hazırlayın, üzerlerine bir yumurtanın sarısını fırça yardımıyla sürün ve susam-çörekotu serpiştirin.
*Ilık bir yerde 15-20 dakika kadar üzeri nemli bezle örtülü olarak tepsi mayasına bırakın.
*Poğaçalar biraz kabardıklarında 175 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
*Ilınınca servis edin.
Ellerine sağlık ablacım bu poğaçayı daha önce karbonatlı hamurlayapmıştım çok da lezzetli olmuştu kıyır kıyır eminim mayalısı da harikadır sevgiler...
YanıtlaSilBen de kabartma tozlusunu merak ediyorum Özgencim :) İnsanın aklı denemediğinde kalıyor. Sağolasın canım, öylesi de lezizdir eminim..
SilGörüntü gerçekten de güzelmiş. Ellerine sağlık:))
YanıtlaSilSağol Saadetçim :)
SilEllerine sağlık arakadaşım çok şık olmuş..Mutlaka deneyeceğim..
YanıtlaSilÇok sağol Nurşencim :)
SilŞekli çok şık görünüyor. Tadı da bir o kadar lezizdir. Ellerine sağlık canım :)
YanıtlaSilÖyle gerçekten Başakçım, sağol canım :)
Silellerine sağlık ben de geçen gün facebook ta gördüm bir ara mutlaka deneyeceğim görüntüsü çok hoş.
YanıtlaSilsenin denemene de sevindim benim pratik tarifler kataloglarımdan biri burası:))))
Ne mutlu bana Haticecim :)) Senin bu sözlerini, demin "top kabak dolma"ma "berbat bir tarif, kabaklarımın içi çiğ kaldı, çok kötü anlatmışsınız, vs.." diyen şaşkına göstermeli :)))) Canım benim, çok sağolasın, sen de en iyi şekilde yaparsın, adım gibi eminim :))
SilÇok severim bu nefis poğaçayı ellerine sağlık canım,sevgiler..
YanıtlaSilSağolasın Deryacım :)
SilYunanistan'da da eş zamanlı olarak çok revaçta gül şekli
YanıtlaSilgerçekten hoş =)
Bu yorum yazar tarafından silindi.
SilÇok sağolasın Özlemakicim.. Eee ne de olsa iki halk olarak çok benzeşiyoruz :))
SilSerapcığım harikasınn:) ellerine sağlık canımmm <3
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor
Öperimmm
Tijencim; bu kadar kolay olduğunu senden öğrenmeseydim, mümkün değil kalkışmazdım :)) Esas senin ellerine sağlık canım benim, teşekkürler..
Silamanın bu güller ne de güzel açmış ellerine sağlık sevgiler..
YanıtlaSilÇok sağolasın Turuncu Tatlarım.. Baharı görüp açıldılar sanırım :))
SilCok şık, ellerine saglik Serap ablacim, sevgiler...
YanıtlaSilSağolasın Şeydacım :)
SilEline sağlık canım senin ve de sevgili Tijen'in ben de geçenler de emelin mutfağın da görmüştüm salamlısını hemen not almıştım yapmak için mutlaka yapacağım şekline bayıldım,afiyetler olsun sevgilerimle.
YanıtlaSilSağolasın Macidecim, kolay gelsin :)
SilTabii ki kepekli olacak,Serap'cım.Çünkü sende bendensin.Ben mayalı denemeldim, klasik kabartma tozlu yapmışstım.Ama mayalı tarifler her zaman benim daha favorim galiba yağı az konduğu için.Eline sağlık.
YanıtlaSilDoğru söze ne denir Dileköim :) Sağol canım..
SilÇok güzel olmuş Serap'cım. Ellerine sağlık. Senin elinden çıkan poğaça nefis olmuştur. Kepekli unla olması da daha güzel...
YanıtlaSilGüveninin eseriyim Pembecim :)))))))) Sağolasın canım :)
SilGörüntü süper nefis olmuş ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilSağolasın Handancım :)
Sil