Cevizli tam ekmek tarifi
Tam buğdaylı ekmek nasıl yapılır
Saf tam buğday ekmeği nasıl yapılır
Tam buğdaylı cevizli ekmek yapımı
Cevizli tam buğday ekmek yapmayı, daha önce verdiğim Zeytinli Saf Çavdar Ekmeği'nden beri istiyordum. Artık biliyoruz ki, beyaz un eklemeden de tam tahıllı ekmekleri gayet güzel yapabiliyor ve kabartabiliyoruz. Bütün iş; alışkın olduğumuz ve tezgah üzerinde rahatça evirip çevirebildiğimiz kıvamda değil de, daha yumuşak ve tezgah üstünden ziyade karıştırma kabında halledebileceğimiz hamurlar tutmakta.. Çavdar ekmeğini zeytinle lezzetlendirmiştim, tam buğday ekmeğini de cevizle lezzetlendirdim ve sevgili Müberra'ya giderken götürdüm. Gerçi Müberra'nın adeta orduya hazırladığı masada bir lokma bile tadamadık bu ekmekten, o ayrı :) Haydi o zaman, afiyet olsun..
**********************
*1,5 su bardağı su
*4 su bardağı tam buğday unu
*2 çorba kaşığı zeytinyağı
*1 çorba kaşığı pekmez (mayayı besleyen şeker yerine kullanıyoruz)
*1 - 1,5 su bardağı irice parçalanmış iç ceviz
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 paket instant maya
*************************
*Ceviz hariç tüm malzemeyi yoğurma kabında güzelce yoğurun, cevizi de ekleyip hamura iyice yedirecek şekilde karıştırın.
*Ağzını bone veya nemli bezle örtüp ılık bir yerde yumuşayıp hacimleninceye kadar bekletin.
*Tekrar yoğurup söndürün (içindeki gazın çıkması için) ve pürüzsüz kıvama geldiğinde yağladığınız uygun büyüklükte tepsiye yerleştirin.
*Ağzını nemli bezle örtüp ılık bir yerde ikinci mayalanmaya bırakın.
*Yeterince kabardığında önceden 200 dereceye ısıttığınız fırına verin ve üzeri iyice kızarana kadar ısısını sabit tutun.
*Kızardıığında ısıyı 175 dereceye düşürüp, içinin pişmesi için 20 dakika kadar daha tutun ve çıkarıp tel ızgara üzerinde soğutun.
*Fırınınız ufak ve alçaksa üstü yanmaya meyledebilir. Bu durumda, içinin pişmesi için bekleteceğiniz sürede üstünü alüminyum folyo ile kapatıp yanmasını önleyebilirsiniz..
Bende benzerini yapmıştım misss missss ellerine sağlık canım,sevgiler...
YanıtlaSilDeryacım; ne güzel oluyor değil mi gerçekten :) Sağol canım..
Silcanım bende denemek istiyorum çok güzel gözüküyor kepek unla olabilir değilmi, Dr. Uetker ınstant mayası demi canım
YanıtlaSilÇiğdemcim, olur tabii, kepekli un adıyla satılandan alırsan azıcık daha un eklemen gerekebilir ama olur tabii.. Dr. Oetker veya başka marka instant maya olur.. Sağol canım..
SilYaaa bayılıyorum ev yapımı ekmeklere..ellerine sağlık canım..Mis kokusu buralara kadar geldi..
YanıtlaSilNurşencim, var mı ev ekmeği gibisi be canım? Sağolasın :)
Silev ekmeklerini çok severim senin yaptıklarının lezzeti bi başka oluyor ellerine sağlık serapcım
YanıtlaSilsevgiler
Sağolasın Müjgancım, sevdiğinden sana öyle geliyordur :) Sevgiler arkadaşım :)
SilMiss miss.isit,tereyagi sur Ye.Ellerine saglik
YanıtlaSilSağol Petekçim, sen biliyorsun tabii tatlarını :)
SilEllerine sağlık nefis görünüyor.
YanıtlaSilSağol Haticem :)
SilSünger gibi olmuş. Nefis görünüyor canım. Deneyeceğim senin bu tariflerini. Her biri birbirinden nefis. Ellerine sağlık. :) Sevgiler...
YanıtlaSilYağmurcum; çok teşekkür ederim, umarım yaptığında beğenirsin herbirini :))
SilMerhaba serapcığım.Atom kurabiye zaten tatlı bir kurabiye .Yanlışlık yok. canım vede çok güzel oluyor.Tavsiye ederim..Ispanaklı pasta oluyor pazılı kurabiye neden olmasın değilmi. sevgiler
YanıtlaSilSevgili Güloanne; öncelikle zahmet edip yanıtladığın için çok teşekkür ediyorum.. Olur olmasına tabii ama bu kek gibi yemyeşil değil ya, hatta pazılar kırçıl kırçıl görülüyor ya, tuzlu mu acaba diye şüphelendim :)) Sağolasın canım, güzel olduğuna hiç şüphem yok. Tekrar eline sağlık canım :)
SilBenlik tariflerle,sen çok yaşa Serap'çım.Eline sağlık.
YanıtlaSilSağolasın Dilekçim :)
SilOyyyy Serapcığım fırından çıkar çıkmaz terayağını bol bol sürüp yemelere doyulmaz vallahi canımm göz göz kabarmış ne güzel olmuş ekmeğin ellerine sağlık afiyetler olsun.
YanıtlaSilGüzel kabardı gerçekten Macidecim, sağol canım benim :)
Sil