Saf çavdar ekmeği tarifi
Çavdar ekmeği nasıl yapılır
Beyaz unsuz çavdar ekmeği nasıl yapılır
Zeytinli çavdar ekmeği tarifi
Saf çavdar ekmeğini Facebook'ta sizlerle paylaşalı neredeyse 1,5 ay olmuş. Demek oluyor ki bu zeytinli versiyonunu pişireli ve bir türlü yazamayalı (!) daha da fazla olmuş, önce bu halini oluşturmuştum çünkü. Mazur görün, yoğunlukları ancak azaltabildim.
Deneyeniniz var mı bilmiyorum ama ben yıllardır bunca ekmek yaparken, saf çavdar unundan ve beyaz un ilavesiz kabarabilen ekmek yapamamış bir olarak buna çok kafa yormuştum. Uzun süredir ekşi maya ekmeği yapıp da o ekmeği, hamurunu ancak "oldukça yumuşak" tutarak kabartırken
bir gün saf çavdar ekmeğini de nasıl yapabileceğime dair bir fikir oluşuverdi kafamda. Hemen denemeliydim ki sizlerle de paylaşabileyim. Nitekim önce zeytinlisini denedim ve muhteşem kabardığını görünce inanamadım. Hemen eklediğim malzeme ölçülerini kaydedip kenara koydum. Oldukça "karamuk" bir ekmeğimiz oldu ama lezzetini anlatmayacağım; yapıp yaşamanız lazım:) Artık hep birlikte "beyaz un eklenmeyen" çavdar ekmeği yapabileceğiz. Üstelik aynı tarifi - sadece maya miktarını azaltarak - ekmek makinasında da yapabileceksiniz. Afiyet olsun, deneyeceklere şimdiden kolay gelsin..
*******************
*2 su bardağı su
*4,5 su bardağı tam çavdar unu
*2 yemek kaşığı zeytinyağı
*2 yemek kaşığı pekmez
*1 paket instant maya (ekmek makinasında yapacaksanız 2 tatlı kaşığı yeterli)
*1 ila 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz
*2 yemek kaşığı keten tohumu (isteğe bağlı)
*1 su bardağı çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin (hazır dilimli olabilir)
*********************
*Öncelikle ekmek makinasında yapacaklar için tarif edelim:
-Su-yağ-pekmez öncelikli ve maya en son olmak üzere tüm malzemeyi makinanın haznesine yerleştirin.
-Tam buğday programına kurun.
-Program bitiminde hazneden çıkarıp tel ızgara üzerinde soğutun. Sıcakken kesinlikle kesmeyin, dağılır.
-Tüm malzemeyi karıştırma kabında yoğurun. Hamurunuz, beyaz un katılan hamurlara nazaran oldukça yumuşak, cıvığa yakın bir hamur olacaktır, o nedenle tezgaha almayın ve karıştırma kabında iyice düzgün kıvama gelene kadar yoğurun (5-10 dakika kadar)
-Eğer evinizde yeterince ılık bir ortam varsa ağzını nemli bir bezle örtüp orada mayalanmaya bırakın.
-Veya fırınınızı 50 dereceye (mayalanma moduna) getirin ve yine ağzını örterek orada mayalannmaya bırakın.
-Yaklaşık iki katına ulaştığında fırınınızı 200 dereceye kızdırıp pişmeye bırakın.
-Fırından çıkarıp kalıptan alın ve tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın. Sıcakken kesmeme prensibi bunun için de geçerlidir, unutmayın :)
ellerinize sağlık. Afiyetle ..
YanıtlaSilTeşekkürler Nursevin Hanımcım :)
SilKek gibi olmuş, ellerine sağlık
YanıtlaSilİhsan'ın deyimiyle KEKMEK Gülaycım :)))) Sağolasın..
SilSerap sabah sabah bu bana yapılır mı? Nefis görünüyor şimdi atlayıp kahvaltıya gelesim geldi. Ellerine sağlık arkadaşım..
YanıtlaSilNilgüncüm; keşke diyetyapan arkadaşlarımın görmemesini sağlayacak bir düğme olsa da yayınlarken bassam ona :)))) Canım,sağolasın..
Silellerine sağlık:))
YanıtlaSilSaadetçim; sağolasın :)
Silellerine sağlık canım geçen gün bir komşumdan piyasadaki tam tahıllı buğdağ ekmeği diye aldıklarımızın saf olmadıını rengini kakao ile sağlandığını duydum.
YanıtlaSilgeçtiğimiz yıllarda evde ekmek yapmayı(klasik şekilde) denemiştim ama ahali börek niyetinde fazlacaa tüketince yapmaktan vazgeçmiştim:))
ama bu aralar senin ekmekleri gördükçe yine yapmak istiyorum papatesliyi denemiştim nefisti.
kendim diyetteyim ya çok oralı olmuyorum(fazla ekmek tüketen biri olmadım gerçi):))
nisan ayından sonra sanırım gün içinde ekmek izni olacak ozaman senin ekmek tariflerinden faydalanacağım.
öptüm kocaman
Haticecim; dilerim en kısa zamanda ekmek yiyebilme zevkine tekrar kavuşursun. Azmine hayranım arkadaşım, sevgiler:))
SilCanımmm ellerine sağlık bu güzel ekmeğini makinede yapmayı düşünüyorum tekrardan çok teşekkürler güzel paylaşımın için,sevgiler
YanıtlaSilVişnecim; makinede de puf puf kabardı benim yaptığım, umarım beğenirsin:)
SilÇavdar ekmeğini ben de çok severim ekmeklerin en alası :)
YanıtlaSiluzun zaman oldu yapmayalı en kısa zamanda tekrar yapmalıyım ...
Ellerine sağlık canım........
Senin tekrar bunları yiyebildiğini görmek çok güzel Yıldızcım, sağlıklı günler dilerim:)
SilYa ben maille izlemeyi beceremedim.
YanıtlaSilEline sağlık .
Nedeninin anlayamadım Petekçim, ben seni gayet rahat takip edebiliyorum mail ile? Sağol..
SilSerapçım ellerine sağlık hemde zeytinli nefis olmuştur eminim..
YanıtlaSilFeraycım; zeytinli oluşu lezzetini kesinlikle arttırıyor canım, haklısın:)
Silsabah sabah gozlerimi alamadim paylastiginiz ekmeklerdenn:)
YanıtlaSilsevgiler
Sevgili Cihan; beğenmene sevindim, sağol:)
Silellerine saglik ,cok saglikli ve besleyici.
YanıtlaSilÖzgürcüm; öyle gerçekten, sağol canım:)
Sileline sağlık ekmek ustammm :=)
YanıtlaSilbaşlığı görünce eyvah ekmek kabarırmı ki dedim ama maşallah bu işin de üstesinden gelmişsin
selamlar sevgiler
Estağfurullah Feriha ablacım :) Ben de yakın zamana kadar kabarmaz bilirdim ama bu kıvamda yapınca kabarıyormuş meğer:( Öğrenmemiz biraz aman aldı, ne yapalım.. Geç olsun güç olmasın diyeceğiz artık :) Sağolasın..
YanıtlaSilzeytinli ekmek süpper olur :)elinize sağlık.
YanıtlaSilSağol Aslıcım:)
SilEllerine sağlık Serap'cım Değirmen'e bir gitsek de bu unlardan alsak artık:) çok güzel anlatıyorsun. Sevgiler.
YanıtlaSilSibelcim; benim işim bu: Anlatmak:)))) Sağol canım benim, gittiğimizde alalım..
SilYok yok Serapçım,diyette beyaz ekmek hariç herşeyi yiyebiliyoruz.Ben bunu yapıp,hemen yiyeceğim.Eline sağlık,tatlım.
YanıtlaSilAman ne güzel Dilekçim, hemen dene bence de:) Sağol..
SilSerap Hanım yaptığınız ekmek tarifleri çok güzel. Acaba unlarınızı nereden alıyorsunuz? Özel olarak aldığınız bir yer var mı? Teşekkürler...
YanıtlaSilArkadaşım, adımı bildiğinize göre tanışıyoruz demek ki ama keşke siz de adınızı yazsaymışsınız buraya :)) Ben unlarımı genellikle Kemeraltı'ndaki Değirmen'den alıyorum ama oraya gidemediğimde Kipa'dan Kalecik marka tam buğday unu alıyorum. Piyasadakilere göre daha da ekonomik oluyor üstelik.. Teşekkürler, sevgiler :)
YanıtlaSilserap hanım cevabınız için teşekkür ederim.isminizi diğer mesajlarda gördüğüm için o şekilde hitap ettim.Hande
YanıtlaSilHande Hanımcım; ben de tekrar dönüşünüze teşekkür ediyorum, yine beklerim :)
YanıtlaSilBen bu tarifte bir şeyi anlamadım. Çavdar ekmeği yapmanın normal ekmek yapmaktan herhangi bir farkı var mıdır. Yani beyaz unlu ekmek yapmındaki proseslerden farklı olarak yaptıgımız bir seyler yok galıba. Ya da ben kacırdım puf noktayı. Cevaplarsanız sevinirim. Huseyin C.
YanıtlaSilHüseyin Bey, elbette vardır. Beyaz unla ekmek yapmak çok kolaydır. Beyaz un kepeksiz olduğu için çok kolay mayalanır ama bol kepekli olan tam çavdar unu, kepek içeriğinden dolayı zor mayalanır. Daha kolay mayalanabilmesi için biraz daha yumuşak ve cıvığa yakın bir hamur tutmak gerektiğini keşfedip, onu paylaştım sizlerle.. İlginize teşekkür ederim :)
SilCevabiniz icin tesekkurler. Beyaz undan farkli olarak, civik kivamli olmali. 2 bardak su ve 4 bardak un ile bu kivam elde ediliyor mu? Bu durumda sizce kek hamurlari gibi elektrikli mikser ile hamuru yogurabilir miyiz? (Huseyin C)
YanıtlaSilElektrikli mikserle olabilir de.. ama ekmeği elde yoğurmak apayrı bir terapidir. Onu keşfedin bence.. bir de içiniz daha rahat olacaksa, 2 su bardağından bir parmak kadar eksik su kullanabilirsiniz. Çok değişiklik olmaz ..
SilEnson yaptığım iki çavdar ekmeğinin içi Islak ve hamur gibi oldu sebebi nedir ? Yardımcı olursanız sevinirim
YanıtlaSilMerhaba. İçine koyduğunuz malzeme hamur cıvık olduğu için dibe çökmüyor mu? Ben kuru üzüm ve ceviz eklemeyi düşündüm.
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilMerhaba tam çavdar ekmeği tarifi ararken gördüm sayfanızı , ben de makinede deneyeceğim ancak pekmez koymasak olur mu diye merak ettim. Teşekkürler ��
YanıtlaSilPekmez koymazsanız da olur tabii. Ben şeker yerine pekmez kullanıyorum mayalanmayı kolaylaştırırken bir yandan da besleyiciliği artsın diye. Eğer pekmez koymazsanız (2 kaşık) 1,5 kaşık kadar su ilave edin ki kıvamı bozulmasın. Teşekkürler..
SilMerhaba. Bu tarifi pekmez ilave etmeden de yapabilir miyiz ?
YanıtlaSil