Sayfalar

30 Aralık 2012 Pazar

BOMBAY (JUMBO) FASULYE PİYAZI

Bombay fasulye piyazı nasıl yapılır
Jumbo fasulye piyazı nasıl yapılır
Fasulye piyazı tarifi
Piyaz nasıl yapılır
Piyaz tarifi


Bombay Fasulye Piyazı çok sevdiğim bir şey. Baktım, herkeste bir yılbaşı telaşı (sanki bende yok ! birazdan doğru mutfağa:) Meze, tavuk, hindi, tatlı, salata tarifleri havalarda uçuşuyor. "Başı kel" sınıfına dahil olmamak için :)) kardeşimde yiyip bayıldığım ve epeydir sık sık yaptığım bu fasulye piyazının tarifini girmeye karar verdim.. Normal ebatlardaki fasulyeyle sıkça yapılıyor ama bu boy biraz daha meşakkatli olduğundan pek tercih edilmediğini düşünüyorum. Bakalım; gelecek yorumlarınızdan hiç de böyle olmadığına inanırım belki :) Afiyet olsun diyor ve bu vesileyle de hepinize mutlu yıllar diliyorum..

Malzemeler:
*****************
*1 su bardağı kadar Bombay fasulye (jumbo boy diye de geçer)
*Yarım demet maydanoz
*2 adet domates
*1 adet sivri yeşil biber
*1 adet kırmızı soğan (yoksa diğer tür de olur)
*Süslemek için siyah zeytin
*Dilerseniz birkaç diş sarımsak (kornişon turşu da iyi bir alternatiftir) 

Sosu için:
-------------------
*Tuz, limon suyu, sirke ve zeytinyağı (damak zevkinize göre ekleyin; sirke sevmiyorsanız yapacak bir şey yok ama piyaza lezzet veren en önemli ajan olduğunu da unutmayın:)

Yapılışı:
*******************
*Fasulyeyi akşamdan suya koyun.
*Sabah, diriliğini kaybetmeyecek ve fazla dağılmayacak şekilde haşlayın. Bu esnada kabukları ayrılacaktır; kabuklarını yavaşça ayırıp atın (dağılmasınlar)
*Haşlama sırasında sosu hazırlayın; bunun için sos malzemesini çırpın.
*Haşlama ve kabuk ayırma işlemi bitince sosu fasulyeye boca edin.
*En az yarım saat, arada sırada sosla fasulyeyi karıştırarak, bekleyin. Bu arada lezzetini iyice çekecektir.
*Soğanları piyazlık doğrayın, domatesleri küp küp kesin, biber ve maydanozu incecik kıyın, varsa diğer  malzemenizi de katın; piyaza ekleyip karıştırın.
*Üzerini siyah zeytin ve dilediğiniz başka malzemeyle süsleyip MUTLAKA kayık tabakta servis edin.


32 yorum:

  1. Ellerinize sağlık ve iyi seneler. Kolay gelsin. Ben yılbaşı kutlamıyorum ama:) Birşeyler hazırlayacağım. Yemek bloğumuz olunca güncel kalmak zorunda kalıyoruz. :) Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nursevin Hanımcım; yılbaşı kutlaması kişinin kendi iradesinde bir şeydir; ne kimsenin dayatmasına, ne de kurallara bağlıdır.. Keyfimizin kahyasının sadece ve sadece "kendimiz" olduğumuz yıllar diliyorum, çok teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Ben sirkeyi çok seviyorum Serap'cım. Başta elma sirkesi ve balzamik sirke olmak üzere sırasıyla nar,kayısı, üzüm sirkesi farketmez.Mutlu yıllar canım yeni yıl hepimize sağlık, mutluluk ve bol şans getirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibelcim; zevk meselesi diye bir şey diyemiyorum ama sirke sevmeyen insanlara üzülüyorum ben gerçekten. Neler kaçırdıklarını anlayamıyorlar yazık :)) Sağol canım arkadaşım benim, sana da mutlu ve sağlıklı yıllar diliyorum..

      Sil
  3. Serapcımm,ellerine sağlık..Sen yaparsında güzel olmaz mı..Hepinize mutlu sağlıklı güzel bir yıl diliyorum..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurşencim; teveccühün sağol:) İyi yıllar canım:)

      Sil
  4. Ailenle bol lezzetli, güzel bir yıl dilerim:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saadetçim; hepimize güzel bir yıl olsun inşallah :)

      Sil
  5. Canımmmm ellerine ,emeklerine sağlık öyle harika canlı görünüyor ki bir an yiyesim geldi.Tam benlik olmuş.Canım yeni yıl sağlık,mutluluk ve de huzur getirsin .

    YanıtlaSil
  6. Vişnecimmmm; sağolasın varolasın.. Fotoğrafları güzel çekmeyi öğrendim nihayet :) Mutlu yıllar:)

    YanıtlaSil
  7. Tadı leziz, görüntüsü güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.
    Komşum da yemiştim bu fasulyeyi lezzetliydi. Denemek isterim....Yeni yılda sevdiklerinizle her şey gönlünüzce olsun. Mutlu yıllar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başakçım; gerçekten de oldukça lezizi oluyor, sağol canım. Sana da mutlu yıllar:)

      Sil
  8. canım ellerine sağlık harika gözüküyor bende sirkeyle seviyorum evdekiler limon suyu diyorlar onun için iki ayrı yerde sos hazırlanıyor. ne yapacaksın herkesi memnun etmek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğdemcim, çok haklısın; ah o herkesi mutlu etme durumları yok mu:) Ne yapalım, onlar bizim canlarımız, uğraşacağız:) Sağol arkadaşım, mutlu yıllar..

      Sil
  9. bu fasulye ben ona,o bana bakıyor metroda ,bakalım ne zaman kavuşacağız,ama tadını merak ediyorum,bizde de sofra telaşı asıl yarın olacak ,ellerine sağılık canım.

    HÜZÜNLÜ KIVILCIM TİTRİYOR KALPLERDE
    2012 YILIN GÖTÜRDÜKLERİ İLE
    GÜLÜMSEMEMİZ ASLA DÜŞMESİN YÜZÜMÜZDEN
    SADECE MUTLULUK 2013 GETİRSİN HEPİMİZE
    ARKADAŞLAR......................................................

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mazesçim; bence siz flört aşamasını geçip çıkmaya başlayın artık:)))) Zamanı gelmiş de geçiyor bile. Al-ver-ekonomiye can ver durumu yani; Metro kalkınsın, sen de afiyetle ye:)))) Sağol canım benim.. Sana da mutlu yıllar..


      Sil
  10. Kuru fasulye pişirdiğimde birazını ayırıp,mutlaka sirkeli olarak yaparım,bizim evde çok da severek tüketilir.Bu tarifde jumbo lezzet olmuş,eline sağlık.Yeni yılda,mutluluk,sağlık,başarı seninle ve ailenle olsun,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Nergisçim, size de mutlu yıllar diliyorum:)

      Sil
  11. vazgeçilmez demirbaş!
    sağlıklı, neşeli sofralarımız olsun. Nice yıllara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi Özlemcim:) Sağolasın, hepimize iyi bir yıl olsun inşallah..

      Sil
  12. güzel yorumun için teşekkür ederim Serap Ablacım :) piyazda enfes görünüyor. köftenin yanına yapmak lazım. kocaman sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım; içimden geleni söyledim canım:) Sağol..

      Sil
  13. Nefis bir görüntü, o piyaz tadından yenmez. Mutlu yıllar arkadaşım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Nilgüncüm, teveccühün :) Sana da mutlu yıllar..

      Sil
  14. ımmm çok iştah açıcı duruyor canım köfte piyaz istedi resmen:))
    ellerine sağlık
    mutlu yıllarrr...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nedense benim de aklıma piyaz denince köfte geliyor Handecim:) Sağol.. Sana da mutlu yıllar:)

      Sil
  15. Geçenlerde bir arkadaşımda görüp adını sormuştum bu fasulyelerin demek Bombaymış :) Tek tek kabukları soyması evet bira zahmetliymiş, eline sağlık ablacım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haşladıktan sonra soyarsan (hatta buna soyma bile denmez, pırt pırt çıkıveriyor:)) çok daha kolay ablacım. Hiç zor değil inan.. Sağol canım benim..

      Sil
  16. merhaba, daha haşlamadan kabukları ayrılmaya başlıyor, çok nazik davranmak lazım yoksa dağılabiliyor... haşlama süresini düdüklü ve normal tencere süreleri ile verebilirseniz tam olacak... belki bir püf noktası sayılabilir; haşlandıktan sonra kabuklarıyla uğraşın yoksa paramparça olabilir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öneri için teşekkürler sevgili Mimoza Çiçekçilik :)

      Sil
  17. merhaba, bir öneri size...
    zeytinyağlılarda nasıl suyuna biraz un ilave ediyorsak, piyazda da sosunun biraz kıvamlı olması için haşladığımız fasülyelerden bir miktar ayırıp blender ile onları krema kıvamına getirerek (az haşlama suyu da ilave edilebilir) sirke,limon,tuz....ile karıştırp üzerine dökülebilir. en üste mutlaka sızma zeytinyağını unutmayın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklıma yazdım, mutlaka deneyeceğim arkadaşım, sağolun:)

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...