Jumbo fasulye piyazı nasıl yapılır
Fasulye piyazı tarifi
Piyaz nasıl yapılır
Piyaz tarifi
Bombay Fasulye Piyazı çok sevdiğim bir şey. Baktım, herkeste bir yılbaşı telaşı (sanki bende yok ! birazdan doğru mutfağa:) Meze, tavuk, hindi, tatlı, salata tarifleri havalarda uçuşuyor. "Başı kel" sınıfına dahil olmamak için :)) kardeşimde yiyip bayıldığım ve epeydir sık sık yaptığım bu fasulye piyazının tarifini girmeye karar verdim.. Normal ebatlardaki fasulyeyle sıkça yapılıyor ama bu boy biraz daha meşakkatli olduğundan pek tercih edilmediğini düşünüyorum. Bakalım; gelecek yorumlarınızdan hiç de böyle olmadığına inanırım belki :) Afiyet olsun diyor ve bu vesileyle de hepinize mutlu yıllar diliyorum..
*****************
*1 su bardağı kadar Bombay fasulye (jumbo boy diye de geçer)
*Yarım demet maydanoz
*2 adet domates
*1 adet sivri yeşil biber
*1 adet kırmızı soğan (yoksa diğer tür de olur)
*Süslemek için siyah zeytin
*Dilerseniz birkaç diş sarımsak (kornişon turşu da iyi bir alternatiftir)
-------------------
*Tuz, limon suyu, sirke ve zeytinyağı (damak zevkinize göre ekleyin; sirke sevmiyorsanız yapacak bir şey yok ama piyaza lezzet veren en önemli ajan olduğunu da unutmayın:)
*******************
*Fasulyeyi akşamdan suya koyun.
*Sabah, diriliğini kaybetmeyecek ve fazla dağılmayacak şekilde haşlayın. Bu esnada kabukları ayrılacaktır; kabuklarını yavaşça ayırıp atın (dağılmasınlar)
*Haşlama sırasında sosu hazırlayın; bunun için sos malzemesini çırpın.
*Haşlama ve kabuk ayırma işlemi bitince sosu fasulyeye boca edin.
*Soğanları piyazlık doğrayın, domatesleri küp küp kesin, biber ve maydanozu incecik kıyın, varsa diğer malzemenizi de katın; piyaza ekleyip karıştırın.
*Üzerini siyah zeytin ve dilediğiniz başka malzemeyle süsleyip MUTLAKA kayık tabakta servis edin.
Ellerinize sağlık ve iyi seneler. Kolay gelsin. Ben yılbaşı kutlamıyorum ama:) Birşeyler hazırlayacağım. Yemek bloğumuz olunca güncel kalmak zorunda kalıyoruz. :) Sağlıcakla kalın.
YanıtlaSilNursevin Hanımcım; yılbaşı kutlaması kişinin kendi iradesinde bir şeydir; ne kimsenin dayatmasına, ne de kurallara bağlıdır.. Keyfimizin kahyasının sadece ve sadece "kendimiz" olduğumuz yıllar diliyorum, çok teşekkür ederim :)
SilBen sirkeyi çok seviyorum Serap'cım. Başta elma sirkesi ve balzamik sirke olmak üzere sırasıyla nar,kayısı, üzüm sirkesi farketmez.Mutlu yıllar canım yeni yıl hepimize sağlık, mutluluk ve bol şans getirsin.
YanıtlaSilSibelcim; zevk meselesi diye bir şey diyemiyorum ama sirke sevmeyen insanlara üzülüyorum ben gerçekten. Neler kaçırdıklarını anlayamıyorlar yazık :)) Sağol canım arkadaşım benim, sana da mutlu ve sağlıklı yıllar diliyorum..
SilSerapcımm,ellerine sağlık..Sen yaparsında güzel olmaz mı..Hepinize mutlu sağlıklı güzel bir yıl diliyorum..sevgiler..
YanıtlaSilNurşencim; teveccühün sağol:) İyi yıllar canım:)
SilAilenle bol lezzetli, güzel bir yıl dilerim:))))
YanıtlaSilSaadetçim; hepimize güzel bir yıl olsun inşallah :)
SilCanımmmm ellerine ,emeklerine sağlık öyle harika canlı görünüyor ki bir an yiyesim geldi.Tam benlik olmuş.Canım yeni yıl sağlık,mutluluk ve de huzur getirsin .
YanıtlaSilVişnecimmmm; sağolasın varolasın.. Fotoğrafları güzel çekmeyi öğrendim nihayet :) Mutlu yıllar:)
YanıtlaSilTadı leziz, görüntüsü güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilKomşum da yemiştim bu fasulyeyi lezzetliydi. Denemek isterim....Yeni yılda sevdiklerinizle her şey gönlünüzce olsun. Mutlu yıllar:)
Başakçım; gerçekten de oldukça lezizi oluyor, sağol canım. Sana da mutlu yıllar:)
Silcanım ellerine sağlık harika gözüküyor bende sirkeyle seviyorum evdekiler limon suyu diyorlar onun için iki ayrı yerde sos hazırlanıyor. ne yapacaksın herkesi memnun etmek lazım.
YanıtlaSilÇiğdemcim, çok haklısın; ah o herkesi mutlu etme durumları yok mu:) Ne yapalım, onlar bizim canlarımız, uğraşacağız:) Sağol arkadaşım, mutlu yıllar..
Silbu fasulye ben ona,o bana bakıyor metroda ,bakalım ne zaman kavuşacağız,ama tadını merak ediyorum,bizde de sofra telaşı asıl yarın olacak ,ellerine sağılık canım.
YanıtlaSilHÜZÜNLÜ KIVILCIM TİTRİYOR KALPLERDE
2012 YILIN GÖTÜRDÜKLERİ İLE
GÜLÜMSEMEMİZ ASLA DÜŞMESİN YÜZÜMÜZDEN
SADECE MUTLULUK 2013 GETİRSİN HEPİMİZE
ARKADAŞLAR......................................................
Mazesçim; bence siz flört aşamasını geçip çıkmaya başlayın artık:)))) Zamanı gelmiş de geçiyor bile. Al-ver-ekonomiye can ver durumu yani; Metro kalkınsın, sen de afiyetle ye:)))) Sağol canım benim.. Sana da mutlu yıllar..
SilKuru fasulye pişirdiğimde birazını ayırıp,mutlaka sirkeli olarak yaparım,bizim evde çok da severek tüketilir.Bu tarifde jumbo lezzet olmuş,eline sağlık.Yeni yılda,mutluluk,sağlık,başarı seninle ve ailenle olsun,sevgiler.
YanıtlaSilSağol Nergisçim, size de mutlu yıllar diliyorum:)
Silvazgeçilmez demirbaş!
YanıtlaSilsağlıklı, neşeli sofralarımız olsun. Nice yıllara.
Değil mi Özlemcim:) Sağolasın, hepimize iyi bir yıl olsun inşallah..
Silgüzel yorumun için teşekkür ederim Serap Ablacım :) piyazda enfes görünüyor. köftenin yanına yapmak lazım. kocaman sevgiler :)
YanıtlaSilAslıcım; içimden geleni söyledim canım:) Sağol..
SilNefis bir görüntü, o piyaz tadından yenmez. Mutlu yıllar arkadaşım...
YanıtlaSilSağol Nilgüncüm, teveccühün :) Sana da mutlu yıllar..
Silımmm çok iştah açıcı duruyor canım köfte piyaz istedi resmen:))
YanıtlaSilellerine sağlık
mutlu yıllarrr...
Nedense benim de aklıma piyaz denince köfte geliyor Handecim:) Sağol.. Sana da mutlu yıllar:)
SilGeçenlerde bir arkadaşımda görüp adını sormuştum bu fasulyelerin demek Bombaymış :) Tek tek kabukları soyması evet bira zahmetliymiş, eline sağlık ablacım.
YanıtlaSilHaşladıktan sonra soyarsan (hatta buna soyma bile denmez, pırt pırt çıkıveriyor:)) çok daha kolay ablacım. Hiç zor değil inan.. Sağol canım benim..
Silmerhaba, daha haşlamadan kabukları ayrılmaya başlıyor, çok nazik davranmak lazım yoksa dağılabiliyor... haşlama süresini düdüklü ve normal tencere süreleri ile verebilirseniz tam olacak... belki bir püf noktası sayılabilir; haşlandıktan sonra kabuklarıyla uğraşın yoksa paramparça olabilir...
YanıtlaSilÖneri için teşekkürler sevgili Mimoza Çiçekçilik :)
Silmerhaba, bir öneri size...
YanıtlaSilzeytinyağlılarda nasıl suyuna biraz un ilave ediyorsak, piyazda da sosunun biraz kıvamlı olması için haşladığımız fasülyelerden bir miktar ayırıp blender ile onları krema kıvamına getirerek (az haşlama suyu da ilave edilebilir) sirke,limon,tuz....ile karıştırp üzerine dökülebilir. en üste mutlaka sızma zeytinyağını unutmayın...
Aklıma yazdım, mutlaka deneyeceğim arkadaşım, sağolun:)
Sil