Sayfalar

20 Aralık 2010 Pazartesi

GERÇEK PASTANE POĞAÇASI

Gerçek pastane poğaçası tarifi
Pastane poğaçası tarifi
Gerçek pastane poğaçası nasıl yapılır
Pastane poğaçası nasıl yapılır
Bu poğaça, Karaköy Poğaçasından sonra pastanelerde en çok satılan üründür herhalde ve yanılmıyorsam buna da Beyoğlu Poğaçası deniyor.. Takipçisi olduğum 40 FIRIN EKMEK sitesinden aldım bu tarifi ve yaptım. Gerçeğine, yani pastanelerde satılanına öyle çok benzedi ki, bu ismi ne kadar hakettiğini tadarak daha da iyi anladım. Siz de ilk fırsatta deneyin ve kendinizi şımartın derim. Afiyet olsun..

Malzemeler:
**************

Hamuru:
-----------
*3 - 3,5 bardak kadar un
*1 yumurta
*Yarım tatlı kaşığından biraz fazla tuz
*1 yemek kaşığı toz şeker
*1 dolu tatlı kaşığı instant maya
*Çeyrek tatlı kaşığı mahlep (istenirse)
*150 gr.oda sıcaklığında margarin
*Çeyrek su bardağı soğuk su  (hamur yumuşayıp yayılmasın diye)

İçine:
-------
*125 gr.peynir (ne çeşit isterseniz..ben kaşar koydum)

Üstüne:
---------
*1 fiske şeker
*1 yumurta sarısı (1 tatlı kaşığı suyla sulandırın)


Yapılışı:
*************
*Hamurun bütün malzemelerini, unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurun.
*Yumurtanın büyüklüğüne göre un az veya çok gelebilir, yavaş yavaş dememin sebebi bu.
*Kulak memesi kıvamından biraz daha sert olursa iyi olur, çünkü mayalanan hamur iyice yumuşar ve yayılabilir.
*Hamurunuzu ağzına bone geçirerek dinlendirip mayalandırın.
*Mayalandıktan sonra biraz mıncıklayıp gazını kaçırtın ve iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
*Her bir parçayı elinizle bastırıp yuvarlak daire şekline getirin.
*İç malzemesinden bir yarısına koyup diğer yarıyı üstüne kapatın ve kıyısını çok hafif bastırın, fazla değil. *Şimdi sıra PÜF NOKTASI' nda: Yarım ay şekline gelen poğaçanın aralık kısmını kendinize döndürün ve sağ elinizin bilekle birleştiği yerdeki tombul kısmı poğaçanın tam üst - orta kısmına gelecek şekilde hafifçe bastırın. Poğaçanın birleşik kenarının hafif aralandığını ve üst yarının biraz geri çekildiğini göreceksiniz yani tıpkı pastanelerde gördükleriniz gibi..Ne kadar ilginç değil mi? Ben uygulayıp sonucu gördüğümde şaşkınlığımı kendimden bile gizleyemedim inanın. Meğer buymuş şeklin sırrı..
*Tepsiye sıralayıp tepsi mayasına bırakın. Ben bu işi fırını 50 dereceye getirip fırında yapıyorum, çok daha garantili ve güzel oluyor. Bu sır da Emine Beder'den.
*Üzeri için yumurta sarısına az su ve bir fiske şekeri ekleyin, çırpın (şeker daha güzel kızarmasını sağlarmış) ve poğaçalarınızın üzerine fırçayla sürün.
*Tekrar kabardıklarında fırınınızı 175-180 dereceye getirip yaklaşık 20 dakika pişirin.
*Üzerleri makul miktarda kızardığında çıkarın, fazla kızarırlarsa sertleşirler, lezzet ve yumuşaklıkları gider.
*Sıcak sıcak servis yapın.









8 yorum:

  1. Canımmm ellerine sağlık enfes bayılırım bende denemiştim gerçekten enfes öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Sağol Deryacım, senin de eline sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Ben de çok yapardı ama ne sitede paylaştım ne de uzun zamandır yaptım. Üstelik çok da severim. Bana öğrenciliğimi hatırlatır. Ellerine sağlık arkadaşım..

    YanıtlaSil
  4. Sık kullanılanlara ekledim..en kısa zamanda yapıcam canım..ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. yanınada çay miss gibi olur ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  6. Bu tarifi bir kaç yıl önce Oktay ustanın programında görüp yapmıştım. Dediğin gibi şekli hoş oluyor. Ama ben en azından poğoçada margarin kullanımından kaçındığımdan pek yapmıyorum bu tarifi. Senin de ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. ben pek sevdim bu beyoğlu lezzetini.denemek gerekiyor sanırım.ellerine sağlık arkadaşım.

    YanıtlaSil
  8. Nilgüncüm, Aylincim, Handecim, Minticim ve sevgili Ada ve Deniz, çok teşekkür ederim canlarım..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...